sâmbătă, 8 septembrie 2018

târg...


Cornel Omescu
                   TÂRGUL MONDIAL DE CARTE


      Anul acesta este plin de surprize în lumea editorială.
      De când tehnica tiparului a fost revoluționată prin desființarea hârtiei clasice şi de când editorii au introdus cele mai surprinzătoare sortimente de hârtie, cititorii sunt pur şi simplu răsfățați. Astfel, anul acesta s-au tipărit tiraje imense pe hârtie comestibilă.
      Menționăm ultimele prezentări de noutăți la târgul mondial:
a) NUVELA PENTRU VEGETARIENI. După lectura ei (sau chiar înainte) oricare pagină dizolvată în apă rece, dă un alt sos vegetal. Găsim o gamă largă de sortimente: de la urzici şi fasole, până la morcovi şi... spanac.
b) ROMANUL DULCE. Standul respectiv ne oferă un veritabil recital de produse de cofetărie. Semnalăm varietatea largă de materii prime folosite pentru umplerea paginilor: fructe terestre şi extraterestre, creme policolorate, esențe poliaromate, lichioruri în premieră, sifon condensat. De asemenea, alături de pagini crocante din pulberi aglomerate, găsim şi suficiente pagini cuminți care, în aqua chiorenzis, dau siropuri onirice.
c) TETRALOGIA CĂRNII. Un tetra-stand copleșitor, amenajat ca o capodoperă. A întrunit toate sufragiile juriilor de ambele sexe, indiferent de vârstă sau diagnostic. Varietatea extractelor de carne, din care s-au preparat paginile, este debordantă. Nu lipseşte nici un sortiment de vânat sălbatic sau vânat dresat, de la cameleon la crocodil, de la şoarece la elefant, de la guguştiuc la vulturul pleşuv. Bine preparate sunt şi extractele din şeptel. O mențiune specială pentru porc şi gâscă. De necrezut dar porcul a cules toate premiile.
      Din păcate, sectorul peştilor a fost slab reprezentat. N-am remarcat decât un eseu de caracatiță în cerneală proprie, o mică monografie de raci,  un pamflet de țipari şi arici de mare împănat cu peşte-sabie, un oarecare studiu din extract de rechin umanizat, cam indigest -- dacă nu se sărează bine paginile cu lacrimi de milă în momentele de silă.
      Târgul a înregistrat largi ecouri. Cărțile s-au târguit binișor. Nu s-au înregistrat cazuri de apendicită, peritonită, indigestie, dezinterie sau alte boli psiho-intestinale. Doar doi paznici au căzut victimă unei uşoare insolații. Printre alte alimente, un scriitor a fost mâncat din greşeală de calcul. Deci -- succes pe toată linia !
      Toată lumea a plecat sătulă...
           (Cornel Omescu,  "TÂRGUL MONDIAL DE CARTE")
                                                     
... deci dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine câte o porție mică de literatură SF (din colecția de reviste, cărți şi almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului în decursul timpului) !
... sper că a fost o lectură plăcută !

8 comentarii:

  1. Ha-ha! Ce aiureală! Eu vreau o carte cu gust de tartă cu fructe!

    Duminică frumoasă, dragă Prietenă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da - dar oare cum o fi în această lume ?
      Ar fi plăcută o carte de poezii cu gust de tartă (fructele variate de la o pagină la alta...)!
      Îți doresc o duminică plăcută ! Pupic !

      Ștergere
  2. Hahahahahahahahahahahah :))) "aqua chiorenzis" :))))))) Oh Doamne !! :))))
    Super tare portia de lectura de sambata asta!!
    Merci mult :*
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce meniu deosebit! M-am amuzat copios! Cel putin meniurile cu pesti sunt simpatice foc!
    Multumesc pentru acest text delicios, draga Prietena!
    O saptamana usoara sa ai! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că alegerea textului a fost de bun augur:te-a amuzat !!!
      Şi eu îți doresc o săptămână bună !
      Pupic !

      Ștergere
  4. :)) Dadada! Nu, multumesc! Si de-ar avea gust de carne sau dulciuri, tot le-as prefera ca "bune de citit" - daaar! In vreme de foamete le-as savura! :) Pe scurt: carti care hranesc mintea si trupul! :)
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, interesantă idee a avut scriitorul cu această povestire !
      Îți doresc o săptămână plăcută ! Pupic !

      Ștergere