Augustin Buzura
ORGOLII
Întâlnirea cu Vera, amânată multă vreme, fu marcată tocmai de aceste sentimente contradictorii: teamă de a nu o pierde definitiv, de a nu se descoperi bătrân şi singur, alternase cu spaima că fiecare clipă ce trece îl despărțeau tot mai mult de Adrian, că drumul spre el este mai important decât cel spre Vera. Ani de zile se strădui să-i impună, să-i dovedească indirect cum ar trebui să fie şi el dar Andrei nu observase acest lucru. Ce urma ? Cum putea să-l atragă ? Făcând cum vrea el sau așteptând ? Numai că ultima alternativă putea să-i despartă şi mai mult. Cum i-ar plăcea lui Andrei deci ? Combatant pe toate fronturile, atâta doar că în acest caz medicamentul rămânea undeva departe, sub zodia lui "s-ar fi putut dacă..." Cât despre Vera, Andrei nu se pronunțase deschis niciodată dar Cristian îşi imagina ce poate să simtă, de aceea făcea totul să nu fie vzăuți singuri.
####
Purtarea lui Cristian nu i se păruse firească; îi vorbise de noile lucrări primite de la un profesor din Viena, apoi adusese vorba de citostatic dar din tremurul uşor al glasului, din felul cum o privea pe furiş, Vera dedusese că ceva nu e în ordine: n-avea curajul să-i spună ceva, fugea parcă de el însuşi sau nu ştia să ajungă unde şi-a propus ? Convinsă că n-are rost să-i iasă în întâmpinare, ea vorbea vrute şi nevrute, dorea să-l binedispună şi, de fapt, nesiguranța lui chiar o distra. La clinică era destul de retrasă, rece, foarte severă cu studenții, părea interesată doar să acumuleze cât mai multe informații încât mulți o socoteau drept o bibliotecă ambulantă, mai ales că niciodată nu se arătase interesată de o căsătorie. Chiar şi atunci când rămânea singură cu profesorul în laborator, îi plăcea să tacă sau să-i execute ordinele; abia când se depărtau de clinică devenea de o veselie contaminantă; nu mai avea nici o frână interioară, nici o prejudecată, spunea totul ca unui prieten de vârsta ei, vorbea în argou, înjura studențești, se copilărea, numai că strădania ei de a şterge distanțele, de a-i neutraliza orice inhibiție, avea, de multe ori, efect invers: faptul de a nu-i putea răspunde cu aceeaşi monedă Cristian, îl trecea în seama vârstei; indiferent de efort, el nu reuşise să depășească un anume prag, simțurile i se subordonau perfect rațiunii; ei îi admitea orice, îi chiar convenea să o vadă copilărindu-se, lui însă nu-i stătea bine, chiar când încercase, veselia și exuberanța se stinseseră imediat, după primele pâlpâiri; erau unde pe care nu comunicau deşi el continua să viseze momente de abandon total, de viață desprinsă de sub tirania lucidității. Indiferent de eforturile ei, Cristian rămăsese şi de data asta, tăcut, numai că acum tăcerea părea să ascundă mai mult şi cum vremea trecea și el nu se străduia să se dezvăluie, ea socoti că e bine să-i iasă înaint ...
####
Eu însă n-am vrut să te învăț să urăști, nici să disprețuiești. Admit curiozitatea ta sinceră, simțul adevărului. Există destui oameni care caută să-i aducă pe cei ce nu le seamănă la acelaşi numitor comun. Nu suportă vârfuri, mituri, distrug totul cu o plăcere drăcească. M-au călcat pe nervi inculții, creștinii, laşii şi ignoranții și i-am pus la punct întotdeauna. Aşa am ajuns îngâmfat. Un oarecare, acolo, pe atunci mare mahăr aici în instituție, avea un stilou fantastic, de aur, dar îl folosea doar pentru a forma cu el numere de telefon...
####
În vreme ce vorbea rectorul, academicianul Coja-Domnești, doctorul Bretan îşi scosese discret cravata şi i-o întinse pe sub bancă. "Ia-o pentru orice eventualitate. Se potrivește." "Acum nu mai are nici o importanță, zarurile au fost aruncate, diplomele scrise. Şi nu cred, e imposibil. Deşi recunosc, aş vrea, ăsta este adevărul." "O fi dar eu am un alt principiu. Am făcut o treabă bună, sunt conștient de asta şi ştiu ce mi se cuvine. Chiar pretind uneori. Dacă nu-ți reclami drepturile, unii cam uită să ți le dea. Şi nulitățile strigă, însă mult mai tare, ele ştiu să se vâre în față", încerca Bretan să-l lămurească. Andrei luă în tăcere cravata şi, aplecându-se uşor sub bancă, şi-o puse la gât. "Acum sunt un conformist perfect. Din întâmplare am şi pantalonii călcați." "Am citit despre o grevă în care oamenii în loc să nu lucreze, cum se obişnuieşte, lucrau, însă respectau întocmai regulamentul: poştaşii cântăreau cu grijă fiecare scrisoare, verificau timbrele, datele; feroviarii controlau la nesfârşit locomotivele, biletele, făceau totul cu o minuțiozitate extremă, conform literei legii, încât au reuşit să încurce lucrurile mai rău decât dacă n-ar fi lucrat. Uneori tocmai conformându-te, luând în serios fiecare cuvânt, sfat, îndemn, fiecare paragraf din regulament, eşti nonconformist. De obicei, diverşi tipi te îndeamnă să faci aia şi aia dar dacă faci ce-ți spun, se sperie, îi apucă disperarea, încearcă să te oprească. Cât despre prieteni, n-am ştiut, schimbă vorba doctorul Bretan, deşi eu nu exclud posibilitatea să nu fi spus nici unul. O să mai discutăm. Există multe surprize pe pământ: plante carnivore, peşti zburători, oameni surzi şi pereți cu... Cu vremea o să le cunoşti..."
(Augustin Buzura, "Orgolii")
... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina (http://zinnaida.blogspot.ro) unde veți găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul "Click & Comment Monday" !
... distribuie pe rețele articolele care îți plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este:"Orgolii" de Augustin Buzura !
N-am mai citit demult ceva de Augustin Buzura. Mulțumesc pentru aducerea aminte!
RăspundețiȘtergereSăptămână excelentă, dragă Prietenă!
Da, mă bucur că ți-am adus aminte de Buzura !
ȘtergereŞi eu îți doresc o săptămână bună !
Pupic !
" Un oarecare, acolo, pe atunci mare mahăr aici în instituție, avea un stilou fantastic, de aur, dar îl folosea doar pentru a forma cu el numere de telefon" credca aceasta este o imagine foarte "la moda" acum la noi. Dar ce tot spun eu de acum.. a fost dintotdeauna. (Mi-am amintit de Dinu Paturica lol).
RăspundețiȘtergere"Dacă nu-ți reclami drepturile, unii cam uită să ți le dea. Şi nulitățile strigă, însă mult mai tare, ele ştiu să se vâre în față" - si inca in ce mare fel... Uneori iti e si jena tie de tupeul extraordinar si lipsa de bun simt a unora... Si cum te calca in picioare zambind si facand pe prostii (ma gandesc ca nu sunt chiar asa, ca isi stiu interesele).
Mi-a placut ideea cu munca in loc de greva.. :))). Am si ras copios imaginandu-mi.
Si finalul:)) "Există multe surprize pe pământ: plante carnivore, peşti zburători, oameni surzi şi pereți cu... Cu vremea o să le cunoşti..." Oh.. da:).
Mi-a facut placere sa citesc ce ai pregatit pentru azi. Pupici cu drag :* si o saptamana minunata!!
Sunt mulțumită: ți-a plăcut ce am ales pentru astăzi!
ȘtergereŞi eu îți doresc lecturi cât mai bune în continuare !
Pupic !
Nici eu nu am citi de multa vreme ceva de Buzura. Mi se pare tare viu, ca sa spun asa...
RăspundețiȘtergere"Există destui oameni care caută să-i aducă pe cei ce nu le seamănă la acelaşi numitor comun. Nu suportă vârfuri, mituri, distrug totul cu o plăcere drăcească". Este o idee exprimata tare plastic si din pacate infiorator de reala si as putea sa o consider una din cauzele radacina ale multor mizerii!
Multumesc frumos, draga Prietena pentru citatele de azi.
O saptamana linistia sa ai! Pupici!
Uneori mă gândesc că nu s-a schimbat nimic în societatea noastră,
Ștergerecă societatea noastră este atât de conservatoare încât şi peste câteva generații va fi la fel... trist, nu-i aşa ?
Mă bucur că ți-a plăcut ce am ales !
Pupic şi îți doresc o săptămână plină de realizări !
Ceea ce ai postat tu e tot ceea ce am citit scris de acest autor. :)
RăspundețiȘtergereMi-a placut; imi plac ideile pe care le dezvolta.
Multumesc pentru lectura!
Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana linistita! Pupici!
Sper, din toată inima, să ai parte de o lectură plăcută !
ȘtergereŞi eu îți doresc o săptămână bună ! Pupic !
Mulțumesc pentru lectură,mi-a plăcut!
RăspundețiȘtergereZi superbă să ai,draga mea!
Pupici și îmbrățișări!
Viața medicilor universitari ai IMF-ului clujean și a conflictelor dintre ei, din vremea comunismului ”înfloritor”, bun roman, care a stârnit vâlvă la vremea lui, când mulți și multe s-au recunoscut acolo...Interesant și azi, psihiatrul scriitor Buzura având un stil cu amprentă puternică. Foare bun fragment ai ales!
RăspundețiȘtergerePentru personajul Cristian, reconfigurarea lumii înseamnă recalibrarea ei. Centrul lumii devine profesia și, mai ales, cercetarea unui alt model al cunoașterii.
Mă bucur că mi-ai amintit de acest roman!
Îți doresc o săptămână frumoasă! :)