luni, 13 august 2018

cinstea, înțelepciunea şi energia...

MIHAI EMINESCU
             CINSTEA, ÎNȚELEPCIUNEA ŞI ENERGIA

      Cinstea, înțelepciunea şi energia sunt condiționat neapărate pentru conducerea în bine şi cu folos a oricărui stat. Şi aceste însușiri se cer cu atât mai mult de la un stat încă tânăr, care de altfel are mai multă trebuință de a se întări şi asigura de stăpânirea libertăților sale, câştigate cu mai multă sau mai puțină sudoare. Şi muncă, într-o luptă mai mult sau mai puțin îndelungată. Dar se naşte întrebarea dacă într-un stat cu guvernământ constituțional reprezentațiunea națională poate fi ea totdeauna stăpână pe cinstea, înțelepciunea şi energia ce se cer pentru o conducere fericită a statului şi, fiind vorba despre un stat încă nou, despre un popor lipsit de maturitate politică, vom răspunde cât se poate de categoric că nu !
      Numai după o vreme mai îndelungată de la întemeierea statului, numai după ce poporul va ajunge la acel grad de practică şi maturitate politică în care să se simtă oarecum rezumat şi aşezat pe picioarele proprii, numai după ce acest popor, în urma unei păci şi linişti mai îndelungate, va fi izbutit să se ridice la un grad înalt de cultură şi dezvoltare morală şi materială, putem încuviința că reprezentațiunea sa națională însuşeşte și cinstea şi înțelepciunea şi energia ce i se cer pentru păstrarea statului în starea sa actuală sau pentru conducerea lui treptată pe calea fericirii și a progresului; iar până atunci atât conducerea statului cât şi educațiunea politică şi socială a poporului trebuiesc lăsate pe mâinile puținilor bărbați de inimă, înțelepciune şi cu adevărată iubire de țară, pe care trebuie să-i aibă orice națiune ale cărei puteri de viață încă nu-i sunt cu desăvârşire sleite.
        (MIHAI EMINESCU, "CINSTEA, ÎNȚELEPCIUNEA ŞI ENERGIA")

... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina ( http://zinnaida.blogspot.ro)  unde veți găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul "Click & Comment Monday" !
... distribuie pe rețele articolele care îți plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este: MIHAI EMINESCU, "Cinstea, înțelepciunea şi energia", fragment din "România liberă", 1888 august 3)

10 comentarii:

  1. Inspirate și corecte gânduri! Mă întreb ce ar fi spus poetul despre România de astăzi...

    Săptămână excelentă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că ar fi şi mai trist...
      Şi eu îți doresc o săptămână cât mai bună !
      Pupic !

      Ștergere
  2. "Care Eminescu? Cel de 500 de ron sau de 1000 de lei?"


    Ma gandeam ca multe cuvinte isi pierd valoarea in gura multor hoti care striga hotul. Dar care au "lipici" (era sa zic carisma) la cei ce nu pot face diferenta intre autentic si fals. Intre valoare si non-valoare.
    Poate de aceea s-a si putut dezbina atat de usor acest popor. Sau poate ca...

    Frumos citat! Ca si omul...

    O saptamana minunata iti doresc! :)



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Omul nou (fabricat în perioada comunistă...) a putut fi manipulat uşor (după 1989) deoarece gândește doar la nivelul necesităților corpului...
      Eminescu se adresa spiritului omului, atât de delicat ! Pentru cei ce nu sunt "oameni noi" am ales acest fragment minunat scris !
      Şi eu îți doresc o săptămână bună !
      Pupic !

      Ștergere
  3. Exceptional citatul lui Eminescu!
    "...numai după ce acest popor, în urma unei păci şi linişti mai îndelungate, va fi izbutit să se ridice la un grad înalt de cultură şi dezvoltare morală şi materială..." Se pare ca tocmai aceste conditii esentiale sunt dinamitate cu simt de raspundere!
    O saptamana usoara, draga Prietena! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oftez ! aşa este ! dezvoltarea țării noastre este dinamitată minut după minut, sistematic...
      şi eu îți doresc o săptămână bună !
      pupic !

      Ștergere
  4. Excelent! O spunea prin 1800 toamna, despre "statul tanar" si imaturitatea politica a cetatenilor acestui stat... Acum... statul e batran, dar cetatenii (prea multi) au ramas tot imaturi politic - poate de n-ar fi fost acea transformare in "om nou"... ar fi fost altfel. De fapt sunt aproape sigura ca ar fi fost altfel. :)
    Zile senine iti doresc! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat şi corect - "Omul nou" a pus capac societății noastre !
      Oare se va schimba, în ceva mai bine, în conducerea societății noastre? Cât de mult mi-aş dori !
      Şi eu îți doresc tot ce este mai bun ! Pupic !

      Ștergere
  5. Bună!Nu vreau să comentez spusele lui Eminescu că a zis el totul...mă gândeam doar că am citit despre varianta că Eminescu ar fi dispărut dintre noi tocmai datorită acestui curaj de a „deranja” cu adevărul.Dumnezeu știe ce a fost dar iată că poporul român e mai subjugat ca niciodată parcă,și a uitat de adevăratele valori.Sper ca acest neam să nu-și piardă identitatea.
    Spor la toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am încercat, în aceste zile tulburi, să transcriu vorbele unui geniu al țării noastre !
      Aşa ca o încurajare pentru toți !
      Mulțumesc frumos pentru urare !
      Îți doresc multă sănătate !
      Pupic !

      Ștergere