marți, 3 iulie 2018

prima doamnă a Principatelor Unite...

... ne-am obişnuit cu denumirea "prima doamnă" !
... sper să nu greșesc dar cred că această denumire apare pe la noi începând cu Elena Cuza - prima doamnă a Principatelor Unite ale Moldovei şi Țării Româneşti !
        ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Elena_Cuza )
... a avut la Palatul Cotroceni tronul său, cu stema statului şi monogramă, sigilii de bronz şi de argint cu stema de stat, coroană princiare şi inițialele pe obiectele personale (de la vestimentație la vesela de masă)...    
... cu ce se ocupa, pe timpuri, prima doamnă ?
... am primit de pe internet multe informații !
... de exemplu: organiza primiri diplomatice (ambasadori, trimiși diplomatici)  și serate mondene, participa la baluri oficiale, desfăşura activități sociale (deplasări prin țară) şi filantropice (a pus bazele si a finanțat Azilul "Elena Doamna" din București, a susținut reorganizare a şi finanțarea orfelinatul de fete din Galați)...
       ( https://luceafarul.net/elena-cuza-prima-doamna-a-principatelor-unite)
... din romanul "Cumpăna apelor sau Vodă Cuza trece Milcovul" (scris de Emanuel Copăcianu), am descoperit multe din atmosfera acelor timpuri zbuciumate !
... de exemplu, am aflat ce activități avea prima doamnă a țării, Elena Cuza...
        ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Elena_Cuza )
   "În calitate de doamnă a țării, Elena găsi cu cale că trebuie să-şi facă un plan oficial de lucru.
-Ziua de luni e zi de audiență pentru oricine, de oriunde ar veni şi oricare i-ar fi păsul... În restul zilelor să ne ocupăm de şcolărițele şi de așezămintele pentru săraci şi orfani... în țară sunt multe nevoi, multe necazuri... să le cunoaştem şi să-i ajutăm pe cei necăjiți.
     ...noul program o apropia de cei mulți iubindu-i şi primind iubirea lor. Se simțea bine aşa şi iat-o într-o bună zi la Brăila călătorind pe Dunăre pe un vas francez. Marinarii îi făcură onorurile ca unei doamne şi Elena se simți bine. Populația oraşului o primi cu entuziasm şi o salută ca pe o regină deşi nu era însoțită de Cuza. Un ziar vorbi pe larg de vizita Elenei la Brăila și nu uitase să scrie că trecuseră trei ani de când Cuza fusese ales domn și doamna țării încă nu-şi luase locul ce i se cuvenea ca stăpână a palatului de pe podul Mogoşoaiei...
... Se vedea adeseori cu bardul de la Mirceşti, care, prins de numeroasele şi dificilele lui misiuni diplomatice, mijlocește o primire a doamnei Elena la palatul Tuilleries. Napoleon şi împărăteasa au primit-o cu onorurile cuvenite rangului ei de doamnă a țării..."

2 comentarii:

  1. Ohhhh Ce surpriza!! :)) Vai... in clasa a 12a aveam istoria marti, la prima ora (de la 8)... Era mereu un stres si imi amintesc si acum cum timpul parca se oprea si ma vad asa slow-motion cum alergam sa ajung inaintea profesorului in clasa... [ cred ca aratam ca un personaj din acela din anime cu ochii maaaari care abia mai sufla.. ]. Nu cred ca a existat materie mai stresanta in liceu!! Haha.. Daca scapai fara sa fii ascultat si fara vreun extemporal de moment, atunci era bine. Pentru ca orele de istorie eram foarte, foarte interesante.
    Mi-ai adus aminte de acele vremuri.
    De Istorie... si de Literatura Romana la care, slava Domnului, n-a trebuit sa invat comentarii, doar sa citesc cartile.. <3.

    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Istoria este foarte frumoasă dacă ai, la timp, un profesor bun !
    Îți doresc o zi frumoasă ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere