luni, 23 aprilie 2018

Lélia...

ANDRÉ MAUROIS
               Lélia sau viața lui George Sand
                            AURORE DUPIN

        Povestea vieții lui George Sand este aceea a unei femei care prin naștere s-a găsit situată la granița dintre două clase, iar prin educație, pe o fâşie unde se întâlneau raționalismul secolului al XVIII-Lea şi romantismul secolului al XIX-lea; care, pierzându-şi tatăl încă din copilărie, a dorit să-l înlocuiască pe lângă o mamă adorată, însuşindu-şi astfel un mod bărbătesc de a se purta; care a fost întărită în această atitudine de o educație băiețescă dată de un preceptor puțin cam trăsnit şi de veşmintele de bărbat pe care a pus-o să le poarte; care, la şaisprezece ani, s-a văzut independentă, stăpână la Nohant pe un domeniu, pe o casă şi care a încercat mereu, fără să-şi dea seama, să recreeze acest slobod paradis al adolescenței sale; care n-a putut suferi niciodată să aibă un stăpân și care cerea de la dragoste ceea ce se găsea în maternitate, un prilej de a ocroti ființe mai slabe; care, nerăbdând nici un fel de autoritate bărbătească, a luptat pentru a le emancipa pe femei şi pentru a le asigura eliberarea trupului şi a sentimentelor; care a exercitat astfel o influență largă şi folositoare asupra moravurilor; care, în primul rând catolică, a fost întotdeauna creştină şi s-a socotit a fi într-o comuniune mistică cu Dumnezeul ei; care a devenit socialistă aşa cum a rămas creştină, din generozitate sufletească; şi care, în 1848, s-a aruncat într-o mișcare revoluționară ştiind să-şi păstreze prestigiul fără a-şi renxega ideile după eșecul ei; care, după ce a călcat în picioare toate conveniențele sociale, atât în viața particulară cât şi în viața publică, s-a făcut totuşi respectată de toată lumea, prin geniu, muncă şi curaj; care a reuşit, după potolirea tuturor pasiunilor, să recreeze, în  casa copilăriei sale, paradisul pierdut; şi care şi-a găsit, în cele din urmă, într-o bătrânețe senină, activă şi matriarhală, fericirea pe care o căutase zadarnic în pasiune...
            -¥-¥-¥-¥-¥-¥-
        Sentimentele au fost întotdeauna mai puternice decât judecata, iar limitele pe care am vrut să mi le impun nu mi-au folosit niciodată la nimic. Mi-am schimbat de douăzeci de ori părerea. Dar mai presus de toate am crezut în fidentitate, am predicat-o, am practicat-o, am pretins-o. N-au respectat-o alții, şi nici eu. Şi totuşi n-am simțit remuşcarea,  pentru că în infidelitățile mele am fost mânată întotdeauna de un fel de fatalitate, un instinct al idealului care mă îndemna să părăsesc ceva care nu era perfect pentru ceea ce mi se părea că se apropie de perfect..,
            -¥-¥-¥-¥-¥-¥-
      "Educația femeilor, spunea ea, va deveni egală cu cea a bărbaților dar inima femeilor va rămâne refugiul iubirii, al devotamentului, al răbdării şi al îndurării. Ea e aceea care trebuie să salveze, în mijlocul patimilor grosolane, spiritul creştină al zilei. Foarte nefericită ar fi o lume în care femeia n-ar juca acest rol !"
            -¥-¥-¥-¥-¥-¥-
      "Propria ta persoană te poate face fericit dacă ştii cum: să ai gusturi simple, un anumit curaj, o anumită capacitate de a te dărui, dragoste de muncă şi, înainte de toate, o conştiință liniştită. Aşadar, fericirea nu e o himeră, acum sunt foarte sigură; folosind experiență şi gândirea poți obține multe de la tine; prin voință şi răbdare îți refaci chiar şi sănătatea... Să trăim, deci,  viață aşa cum e, fără să fim nerecunoscători..
        (André Maurois, "Lélia sau viața lui George Sand")                https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Maurois
... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina
( https://zinnaida.blogspot.ro/ ) unde veți găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul "Click&Comment Monday"!
... distribuite pe rețele articolele care îți plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este: "Lélia sau viața lui George Sand", André Maurois !

14 comentarii:

  1. Deosebita carte, despre viata acestui destin aparte.
    Multumesc mult de recomadare. Ultimul citat ales de tine pare a fi o esenta de firesc al vietii. Simplu si clar! Dar noi mereu complicam lucrurile si ne miram de efecte!
    O saptamana frumoasa, draga mea. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci ți-a plăcut ce am ales ... totul este simplu în jurul nostru, şi atăt de frumos în simplitatea sa...
      George Sand a iubit viața simplă dar plină de frumusețe, i-a plăcut muzica şi poezia, dar i-a plăcut să se implice şi în zbuciumata Franță a timpului său...
      Îți doresc o seară minunată !
      Pupic !

      Ștergere
  2. o femeie deosebit de inteligenta si total independenta, care si-a trait viata asa cum a dorit. O femeie complexa, sofosticata, pretentioasa, revolutionara... minunat fragment ai ales aici - o descrie ca o oglinda! ☺
    Multumesc pentru lecrura propusa, Prietena draga! Un start bun in noua saptamana! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Sand a iubit mult viața !
      Oare ce ar fi zis despre timpurile prezente ?
      Mă bucur că ți-a plăcut ce am ales azi !
      Mulțumesc frumos pentru cuvintele scrise !
      Să ai o seară minunată ! Pupic !

      Ștergere
  3. O alegere deosebită. O persoană cu totul specială, foarte curajoasă pentru mentalitățile secolului ei, dar acre a știut să rămână femeie, cu toate aspectele ei masculine, etalate în fața lumii.
    Numai bine și zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooo, mă bucură cuvintele comentariului ! Mă bucur că ți-a plăcut postarea !
      Îți doresc multă sănătate !

      Ștergere
  4. Nu stiu cum introduci linkurile catre postarile tale, de nu ajung unde trebuie.

    http://prietena-japoneza.blogspot.ro/2018/04/lelia.html
    asa ar trebui sa fie functional.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă prietenă, aşa am introdus corect adresa link-ului, m-am înscris în tabel (mi s-a înregistrat numele) dar nu funcționează ca link către postarea mea ! De ce oare ? Nu ştiu! De cànd am tableta, nu reuşesc să-mi înregistrez link-ul!
      Asta este - degeaba mă 'cerți'!
      Îți doresc o zi bună !
      Pupic !

      Ștergere
    2. Nici prin cap nu mi-a trecut. Am vrut sa te ajut.
      Vreau sa cred ca nu te-a deranjat!

      Pupici!

      Ștergere
    3. Nu mă supăr eu aşa de uşor ! Dar efectiv nu am ce să fac pentru a reuşit să funcționeze link-ul pe care îl înscriu corect în tabel ... Cånd aveam leptopul, era altceva!
      Pupic !

      Ștergere
  5. Faină alegere! Un personaj admirabil pentru ceea ce înseamnă emanciparea femeilor la vremea respectivă.
    Are dreptate Suzana, așa trebuie să arate linkul pe care îl pui în tabel. Este linkul care apare când dai clic pe titlul articolului. Azi l-am pus eu din nou. Data viitoare încerci tu așa, da?

    Numai bine, draga mea! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut alegerea mea ! George Sand a fost extraordinară !
      Îți doresc numai bine !
      ps:
      Referitor la înregistrarea link-ului, am scris de câteva ori că reuşesc doar să ma înscriu în tabel (cunosc adresa linkului) dar nu funcționează pentru cine vrea să-l utilizeze ! Nu reuşesc mai mult de când am tableta ! Îmi pare rău ! Asta e !

      Ștergere
  6. multumesc de recomandare! nu am citit cartea, in schimb am citit altceva scris de George Sand! Stiu ca a fost o femeie deosebita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ai citit ceva scris de George Sand !
      Eu îți doresc, cu drag, multă sănătate şi o seară plăcută.

      Ștergere