duminică, 18 februarie 2018

eroi ce-au fost...

... de ceva timp, nu am mai reuşit să urmăresc ''Memorialul Durerii''... îmi plac filmele prezentate dar este în cuprins atât de multă suferinţă şi sunt prezentate atâtea vieţi distruse de un ''tăvălug'' totalitar (de ale cărui urmări încă nu ne-am dezbărat...)!
... dar azi ceva (eu îi spun, vocea interioară, prietena mea dragă) mi-a spus:''nu schimba canalul tv, stai pe TVR 2!'' 
... şi pot scrie liniştită că a meritat aşteptarea: am ascultat şi privit filmul prezentat, cu atâta uimire, exact cum rămâneam uimită, când eram mică şi citeam poveşti cu Feţi Frumoşi, viteji ce rămâneau de inegalat! 
... este vorba despre viaţa celui ce a fost: GHEORGHE BĂGULESCU !
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Gheorghe_B%C4%83gulescu
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_B%C4%83gulescu
... în filmul prezentat la ''Memorialul Durerii'', povestitori au fost Alice Băgulescu-Negrescu, nepoata lui Gheorghe Băgulescu, şi scriitorul Mihai Epure: (https://www.jurnaluldearges.ro/index.php/cultura/item/432-diplomatul-mihai-epure-samuraiul-de-pe-arges):

... a fost ca o avalanşă de informaţii ! nu a pactizat nici cu totalitarismul fascist, nici cu totalitarismul comunist !  a primit un imens număr de ordine şi medalii ! dar a fost şi un talentat scriitor !
... o viaţă de om, o mare şi aparte personalitate - pe nedrept necunoscută mai mult în ţara noastră ! 
http://www.revistaagressive.ro/personalitati/681-cel-mai-mare-patriot-argesean-uitat-de-centenarul-unirii.html
... perioada ce m-a atras mult, bineînţeles, a fost cea legată de Japonia ! la debutul acestei perioade ca ataşat militar în Japonia, era un bărbat la vreo 45 de ani, plăcut la înfăţişare, cunoscător al limbilor străine (a învăţat limba japoneză în timp extrem de scurt...)!
... curiozitatea cea mai mare: a donat statului român o sumă imensă pentru a fi construită o clădire în stil japonez, în zona trandafirilor din parcul Herăstrău şi enorm de multe stampe, statuete, kimonouri... ! fără reuşită însă - dorinţa sa, de a se realiza un muzeu de artă japoneză, nu a fost îndeplinită!
... m-a atras şi m-a pus pe gânduri, ceea ce a spus Mihai Epure că minunatul roman, ''Şogunul'' de James Clavel (carte pe care am adorat-o) s-ar fi inspirat mult din atmosfera cărţii lui Gheorghe Băgulescu ''Suflet japonez'', roman pentru care a primit din partea împăratului Japoniei, ordinul japonez Tezaurul sacru (roman, în 3 volume, ce prezintă sacrificiul celor 47 de samurai din clanul Ako ce devin ronini)...
Imagini pentru Gheorghe Bagulescu Suflet japonez
... trist este că trupul lui Gheorghe Băgulescu se află încă într-un cimitir din Franţa deşi prin testament a cerut să fie înmormântat pe moşia sa de la Florica, dar ''numai într-o Românie liberă'':
http://www.jurnaluldearges.ro/index.php/component/k2/item/5747-generalul-gheorghe-bagulescu-un-diplomat-argesean-la-tokio
http://www.revistaagressive.ro/personalitati/22-dorinta-testamentara-a-celui-mai-bogat-general-argesean-nu-a-fost-indeplinita-inca.html
... în Franţa există un muzeu de artă japoneză ce deţine unele lucrări de artă japoneză donate de Gheorghe Băgulescu:
https://artrefraction.wordpress.com/2017/02/06/lucrari-din-colectia-gheorghe-bagulescu-la-muzeul-de-arta-din-menton-ii/  


(sursa copertă carte
https://www.google.ro/search?q=Gheorghe+Bagulescu+Suflet+japonez&biw=1280&bih=669&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=AKidTW83kZ9iTM%253A%252CGjXgOvaL673mOM%252C_&usg=__YX0cvdBL0TvHbr1ttZn0mu1jGdA%3D&sa=X&ved=0ahUKEwif8Kzg-63ZAhUSalAKHb9gDKIQ9QEIUzAI#imgrc=AKidTW83kZ9iTM:

23 de comentarii:

  1. Impresionat! Cand voi avea lunistea imterioara de cuvinta, voi porni pe urmele linkurilor tale. Si mie mi a placut enorm "Sogun".
    Ai mare dreptate, nu am auzit niciodara de fam. Bagulescu. Multumesc pentru sursele de info.
    O dumimica minunata sa ai 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, de aceea am adunat link-uri care descrie câte ceva din personalutatea unui om deosebit, atât spiritual, cât şi prin faptele de vitejie (a fost în război, a fost împotriva dictaturilor...) !!!
      mare păcat că sunt probabil mulţi români de valoare despre care ştim puţine sau deloc - comunismul ne-a sărăcit istoria !
      şi eu îţi doresc o seară cât mai plăcută !
      pupic !

      Ștergere
  2. WOW! Cate informatii interesante. <3

    Si ce frumos ar fi aratat in Herastrau un muzeu japonez.... Cat de frumos. Stii, acum vreo 10 ani am fost in Herastrau la nunta unei prietene dragi. Si este un local (care are si un fel de terasa) acolo care la acel moment ma ducea cu gandul la ceva anume, dar nu stiam ce. Acum ca ma gandesc imi dau seama la ce... cred ca imi amintea putin de ideea unei cladiri traditionale japoneze(desi probabil la exterior nu are nimic de-a face) - interiorul localului si acea zona in care ieseai pe un fel de terasa, cu lemn pe jos, ca un cerdac prelungit.
    Mie mi se pare ca noi ca popor si niponii avem foarte multe lucruri in comun.

    Voi cauta si eu romanul scris de Dl. Bagulescu, sper sa il gasesc (m-ai facut curioasa:D). Si... coincidenta - tocmai mi-am luat cei 47 de rononi, cartea lui Joan D, Vinge. ;))
    Apropo de Shogun, mi-am mai luat o carte (William Samuraiul de G. Milton) care se pare ca a inspirat deasemenea Shogunul. Adica pe J. Clavel. ;))


    Abia astept sa le citesc :))).

    Pupici si o duminica minunata!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mare păcat că acest om deosebit a trimis bani-donaţie, obiecte minunate (atât de multe care se pare că s-au ''pierdut''...) pentru a se realiza ceva deosebit !
      şi mai mare păcat că este îngropat departe de ţara sa !
      şi încă şi mai şi - averea sa din ţară nu a ajuns la urmaşii lui!
      Romanul ''Suflet japonez'' are 3 volume am înţeles !
      Romanul celuilalt diplomat român Mihai Epure (ce a mers pe urmele lui Băgulescu) a scris romanul ''Dor de sakura'' care spune povestea de iubire dintre Băgulescu şi o frumoasă japoneză (din păcate fiind căsătoriţi...)!
      mulţumesc frumos că mi-ai povestit atât de minunat momentele trăite de tine, pe terasa de la Herăstrău ! nu am fost la acel restaurant dar în parcul Herăstrău am fost cândva, mai demult...
      mulţumesc frumos pentru cartea recomandată (nu ştiam de ''William Samuraiul'')!
      şi eu îţi doresc o seară minunată !
      pupic !

      Ștergere
  3. si cati mai sunt de care nu se stie nimic... bunica s-a prapadit cu durere in suflet ca nu a stiut niciodata unde a pierit fratele ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      oftez ! da, aşa este ! sunt atâtea părţi de istorie pierdute sau puţin cunoscute !
      pupic !

      Ștergere
  4. Este vorba de kakemonouri, nu kimonouri.
    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Kakemono
    Colectia generalului Bagulescu, cuprindea numeroase kakemonouri, la ora actuala se afla 56 de kakemonouri, la Palais Carnoles Menton, Franta. Generalul este inmormantat la Cimitirul Trabuquet din orasul Menton, Franta.
    Ma bucur ca va preocupa personalitatea acestui mare om de cultura, si nu numai, pot spune un mare initiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am avut plăcerea de a ajunge pe la acest muzeu, am citit și eu despre acest deosebit general (doar suntem în anul Centenarului...) și am dorit să recapitulez unele informații existente pe internet !
      Vă doresc multă sănătate !

      Ștergere
  5. Multumesc frumos pentru urari!
    Asemenea va doresc si dvs.!

    Voi scrie cat de curand, cateva date putin cunoscute, legate despre locul/locuri unde a locuit generalul Gheorghe Bagulescu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa casatoria cu Elena (fosta Dimitriu), ce provenea dintr-o familie bogata, generalul a locuit pe Calea Serban-Voda, nr.14, Bucuresti.
    Din pacate, casa in stil brancovenesc, a fost demolata in anul 1986, la ordinul tovarasul Ceausescu.
    A mai ramas in schimb o singura amintire, acuarela semnata de arhitectul Gheorghe Leahu, in cartea "Bucurestiul disparut".
    Acuarela “Calea Șerban-Vodă, lângă Podul Șerban-Vodă”
    (jos ultima poza – casa din partea stanga a imaginii)
    O vedeti la urmatorul link:

    http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2011/04/calea-serban-voda-un-sanctuar-al-istoriei-bucurestilor-ii/

    Din anul 1946, generalul s-a mutat definitiv in Franta, la Nice. Acolo a avut 2 proprietati.
    "Le Winter Palace" Boulevard de Cimiez, nr.82 (unde a murit in 1963, pe 26 noiembrie). Apartamentul de peste 200 m2, candva a fost Sala de receptie/Bal a cladirii, aflata la mezanin (pe partea stanga).
    In linkul de jos veti vedea imaginea:
    http://facades-de-nice.fr/facades/winterpalace---175.php?nbp=1
    Cel de-al doilea imobil, a fost parterul Villei Blanche, Promenade des Anglaise, nr.165.
    In link vedeti imaginea:
    https://www.google.ro/maps/uv?hl=ro&pb=!1s0x12cdd043a9b948f9:0x6a70809fb2dbf753!2m5!2m2!1i80!2i80!3m1!2i100!3m1!7e1!4shttps://plus.google.com/113763173126557217300/photos?hl%3Dro%26socfid%3Dweb:lu:kp:placepageimage%26socpid%3D1!5svilla+blanche+promenade+des+anglaise+165,+nice+-+C%C4%83utare+Google&sa=X&ved=0CKYBEKIqMAtqFQoTCLuxtJXPisYCFQGiFAodxnEAhg

    Muzeul din Menton, acolo unde se află o parte din Colecția gen. Georges BAGULESCO:
    http://www.portail-menton.com/menton-palais-carnoles-en.php

    http://www.portail-menton.com/photo-exposition-palais-carnoles.html

    http://www.portail-menton.com/slides/mobilier-chinois.html

    http://www.portail-menton.com/slides/gong-cloche-ceremonie-shinto.html

    http://www.portail-menton.com/slides/gong-collection-bagulescu.html

    Cartea „Douglas MacArthur As I Knew Him”, scrisă de Joseph CHOATE (avocatul lui Georges BAGULESCO), unde face referire la general, paginile: 10, 11, 20, 41, 42, 43, 46, 79, 80:
    http://www.slideshare.net/RareBooksnRecords/douglass-mac-arthurasiknewhimjosephchoate1986128pgspol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Câtă informație există încă !!! Mulțumesc frumos !

      Ștergere
    2. As dori sa luăm legatura urgent!pe 1 noiembrie il comemoram pe Bagulescu la Menton

      Ștergere
    3. Bine ar fi dacă ne-ați da mai multe informații despre aceste pregătiri pentru comemorarea generalului !
      Vă rog frumos !

      Ștergere
  7. Cine comemoreaza la Menton, pe generalul Bagulescu?

    RăspundețiȘtergere
  8. La Menton nu mai traieste nimeni din cei apropiati generalului. Singura si unica nepoata a lui, doamna Alice Negrescu, ar fi foarte interesata de acest eveniment, ar dori sa stie detalii in legatura cu aceasta comemorare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să sperăm că vom afla mai multe despre comemorare !

      Ștergere
    2. As dori să vorbim despre generalul Băgulescu Gheorghe!!!

      Ștergere
  9. Eu locuiesc in Stefanesti,Arges chiar in Valea Mare unde este Florica Bratienilor.As vrea mai multe amanunte despre familia generalului Bagulescu.Am inteles ca parintii au fost invatatori aici.

    RăspundețiȘtergere