vineri, 26 ianuarie 2018

jurnalul (234)


Astăzi ... vineri 26 ianuarie, orele 21.36
Am ... ajuns la ora serii când am terminat activitatea zilei de joi, îmi pregătesc mai din timp pagina de ''jurnal'' şi ascult la tv-ul lui ticuţu... la debutul emisiunii de la ''Jocuri de putere''-RealitateaTv, am râs - până m-am înecat aproape de râs şi am tuşit ceva până m-am liniştit privind filmuleţul-parodie... continui să scriu şi astă seară - vineri - pentru a completa pagina de ''jurnal''...  
Gândurile ... mi se duc la perioada când, tare tânără, mi-aş fi dorit o altă ordine în viaţă: să am banii de pensie la tinereţe şi să pot călători prin lume (să descopăr tot ceea ce mi-ar fi plăcut...) şi să muncesc la bătrâneţe (când nu voi mai avea ce descoperi prin lume)...
Am reuşit ... să mă detaşez de tot ce a însemnat viaţa mea dinainte de acum 4 ani ! m-am ''rupt'' de tot şi de toate - restart ! cercul meu de zi de zi, este gospodăria, casa: de la prima oră a zilei până a doua zi dimineaţa...  
Recunosc ... că sunt tipicară, zic eu că în sensul bun !
Bucătăria ... a fost ''ocupată'' de mine toată săptămâna: preparat focul (dimineaţa şi seara), pregătit micul dejun, pregătit mâncarea zilei... pentru că îi place să se plimbe mult şi nu prea are pe unde, pe mami am responsabilizat-o cu cumpărăturile la magazin, cu lista de necesităţi şi căruciorul (de cumpărături) ! Puiu intră în panică şi o aşteaptă îngrijorat, iese împreună cu mine s-o întâmpinăm şi să o ajutăm la descărcat cumpărăturile, el mirosind totul (trebuie să ştie tot !)...
Sunt ... în bluza de pijama, ciorapii lungi şi groşi... stau în pătuţul meu, cu picioarele goale, în faţa leptopului... scriu - după ce am terminat focul de încălzit noaptea ! - încercând să finalizez pagina de ''jurnal'' ! 
Puiu ... a avut şi el program special: aproape la o jumătate de oră, a ieşit afară ca să vadă ce fac eu lângă atelier, m-a pupat, a mirosit toţi pomişorii parcă numărându-i... venea împreună cu mami, ce îmi aducea cafeluţă (nu mai ştiu câte rânduri de cafeluţe !), apoi pleca iar în casă tot cu mami, mai dormea puţin, apoi iar pe la mine... 
Weekendul ... acesta va fi cald - atât cât s-o putea ! bine ar fi să nu plouă - să pot termina şi eu activitatea de la atelierul lui ticuţu...
Pe lângă munca ... obişnuită, am primit un ajutor neaşteptat: fiind vremea frumoasă, vecinul - de la a doua casă de lângă noi - a tăiat pomii (cred că s-a supărat pe ei...) şi i-a dat afară din curte - şi, întrebat, ne-a spus că ni-i dă nouă... deci, brusc, exact ca 2 furnicuţe (aproape termite...) am transportat totul în curtea noastră (dar au rămas nedepozitaţi) şi a doua zi a nins... la două zile după această activitate, după amiază, vecinul de lângă noi, m-a chemat la o discuţie, la gard şi m-a anunţat că, dacă vrem, pot să merg în curtea lui, să arunc peste gardul nostru pomii pe care i-a tăiat şi el...şi iarăşi am zis:''action !'' (ca şi cum am avea un buton de activare...)... am reuşit, înainte de înserare, să arunc peste gard toţi pomii tăiaţi (trunchiuri cu crengi şi crenguţe...) de s-a mirat şi vecinul, zicând că el i-ar fi aruncat în 3 zile... apoi am cărat totul din spaţiul micii grădiniţe de lângă poarta mare şi am depozitat totul ordonat în micuţa curte a lui Puiu, mami a greblat... la căderea seii, era curat de parcă nu aruncasem nimic peste gard ! sinceră să fiu, când am transportat şi depozitat final pomii tăiaţi, m-am întrebat singură cum am reuşit să-i arunc peste gardul de 1,8 metri înălţime... şi apoi, zi după zi, am transportat pomii, am curăţat trunchiul - pe care i-am depozitat la adăpost, crenguţele le-am mărunţit (mami fiind distribuită în rolul furnicuţei ce preia crenguţele mărunţite şi le aşează ordonat în cutii de carton)... în viitorul apropiat voi avea mult de tăiat la trunchiurile mai mari (depozitate acum spre a fi uscate)... mai am câteva de crenguţe, pentru mâine... astăzi, după amiază, am primit un telefon - credeam că m-a uitat... - şi am cumpărat aproape o tonă de stejar (domnul nu mai avea mai mult fiind iarnă...) deci m-am ''asigurat'' cu o rezervă bună de lemne (în caz că iarna va coborâ spre martie...) dar şi cu muncă multă iar ! 
Sunt bucuroasă ... că am reuşit - cu ajutorul Bunului Dumnezeu ! - să mai fac rost de provizii pentru foc !  
Nu am fost ... şi nu sunt o persoană cultivată dar, dragostea mea pentru istoria adevărată, a fost şi este mare ! de aceea trebuie să recunosc aici cât de mult l-am admirat şi respectat pe domnul Neagu Djuvara - ori de câte ori apărea la tv (pe orice canal tv...) îi sorbeam cuvintele şi mă uimea cu conexiunile realizate în timpul istoric!  noroc că există internetul şi voi mai putea să-i ascult monumentala gândire - interviul acesta mi-a plăcut cel mai mult: 

... din tot sufletul meu: Dumnezeu să-l odihnească în pace !  

8 comentarii:

  1. Imi place mereu sa-ti citesc jurnalul! Ai un stil foarte deosebit de al scrie!
    Iti doresc un weekend linistit! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur mult că îţi place ''stilul'' meu jurnalistic ! încerc să descriu (o parte) din evenimentele săptămânii dar fără să devin lăudăroasă, sau plângăcioasă - cât pot eu de mult să fac haz de necaz !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      un weekend cât mai plăcut îţi doresc !
      pupic !

      Ștergere
  2. :)) Si eu mai radeam cu unii altii si ne asiguram reciproc ca ar fi mult mai bine (si mai sanatos!) sa fim pensionari de pe la varsta de 18 ani si pana pe la vreo 4o, cand ar fi trebuit sa intram in "campul muncii" - la varsta pensionarii nu mai putem face multe! :) Si acum cred la fel! :))
    Vaaai! Cred ca ai o febra musculara de la atata muncit cu bustenii si crengutele... "Faci muschi", iti pastrezi flexibilitatea... Glumesc! E adevarat ca iti pastrezi flexibilitatea :) insa imi imaginez ca nu e usor sa duci greul unei gospodarii. Esti o forta! Si iti doresc sa iti pastrezi puterea de a duce la bun sfarsit ceea ce ai de facut si puterea de a depasi toate eventualele hopuri.
    Puiu a avut sarcina cea mai usoara: sa inventarieze pomii! :) Dragul de el! Va vedea pe voi robotind si nu voia sa stea degeaba. :)

    Dumnezeu sa il odihneasca pe dl Neagu Djuvara. (interviul sunt sigura ca l-am urmarit, dar nu-mi mai amintesc ce zicea - am ascultat acum, dar... pe sarite). :(

    Oooff! Puţini oameni stiu...
    Iti doresc, cu drag, sa ai spor in ceea ce ai de facut si sa ai un weekend frumos, cu ceva mai mult timp si pentru odihna. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentu vizită !
      m-au uns la inimă cuvintele tale - deci nu sunt singură cu gândirea despre pensia tinereţii !
      ştii, am terminat demult lemnele de spart, m-am odihnit cam mult în decembrie şi jumătate din ianuarie - deci trebuia să mai fac mişcare dinnou ! da, am mare febră musculară seara dar o simt după ce termin focul de saeră, tocmai când ajung să mă delectez pe la leptop... mai văd un film la tv, mai citesc pe internet - asta este seara mea (după orele 20-21) şi îmi ung mâinile cu alifie încercând să le repar (am mănuşi dar nu este suficient pentru protejare)! asta este !
      mie îmi place mult analiza şi previziunile istorice pe care le face dl Djuvara - aşa cum a reuşit să cunoască şi să înţeleagă rotiţele istoriei omenirii (nu cred că mai poate cineva gândi aşa profund ca dânsul)!
      mulţumesc frumos pentru urare !
      weekend plăcut şi ţie !
      pupic !

      Ștergere
  3. Iti doresc un sfarsit de saptamana linistit, relaxant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      cu drag, îţi doresc un weekend cât mai plăcut !
      pupic !

      Ștergere
  4. fermecator ca intotdeauna, jurnalul tau! O pagina superba! Descrierile tale sunt scurte dar precise, pline! Am vazut totul exact ca si cand as fi fost acolo, lânga tine.
    Puiu imi inchipui ca este exact ca Leo al meu ♥ Pupic pentru Puiu :-*
    Harnicute ati fost! Bravo! Lemnul va fi bun iarna care vine... ce idee pe vecinul sa taie pomii in mijlocul iernii!
    Draga de tine, precis vei avea febra musculara zilele astea, insa amintirea e dulce, ai facut o fapta buna!
    Un weekend cu tihna draga mea! pupici si imbratisari <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      acum, nu ştiu ce să zic, efectiv, iarna a venit cam târziu pe la noi, apoi nu a stat continuu pe la noi - a mai plecat, a mai revenit - iar acum avem noaptea iarnă, ceaţă din plin dimineaţa şi ceva primăvară se anunţă începând de azi timp de-o săptămână...
      am făcut febră, pierdusem antrenamentul... azi am pauză - ce bine că este duminică !
      Puiul meu nu este civilizat ca Leo al tău... când s-a făcut mai mare, l-am dat afară ca să doarmă ca şi Leuţu, la căsuţele lor, şi fiind plecată la serviciu, mami şi ticuţu i-au răsfăţat dar nu i-au dresat bine (Leuţu a fost mai deosebit, mai bun dar s-a dus sărăcuţul...) şi Puiu a învăţat că dreptatea trebuie să şi-o facă cu colţişorii... şi o mai păţim !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      cu drag, îţi doresc o duminică cât mai plăcută !
      pupic !

      Ștergere