sâmbătă, 23 ianuarie 2016

domniţa Florica...

... de mult timp îmi apare în minte, cu multă claritate, o exprimare descoperită la şcoală şi pe care nu am uitat-o deşi este parcă un veac de atunci: ''I pak...'' (=şi iarăşi ...) 
( https://ro.wikipedia.org/wiki/Scrisoarea_lui_Neac%C8%99u )
... I pak mă întorc la o viaţă de roman din istoria plină de prinţese a ţării noastre...
... duminică este 24 ianuarie, deci se va vorbi despre unire... cândva a mai fost o unire realizată prin luptă cu spada în mână... a fost pe timpul lui Mihai Viteazul 
( https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Viteazul ), ultimul descendent al dinastiei Drăculeştilor (ramură mai mică a dinastiei Basarabilor)...
... aşa am aflat că a avut, oficial, un băiat şi o fată...
... aşa am aflat şi de o prinţesă mai puţin cunoscută de mine, domniţa Florica...
... ce am aflat ? că era fiica lui Mihai Viteazul şi doamna Stanca...
... oare ce viaţă a avut această domniţă - cu un tată ce a avut o viaţă atât de zbuciumată ?! 
... bănuiesc că a avut parte de o copilărie frumoasă şi o bună educaţie = creştere pentru că în acei ani era fiică de ispravnic, apoi de Ban al Olteniei şi apoi domn al Munteniei... şi cred că i-a semănat tatălui - aşa sunt fetele !!
... dar erau timpuri grele, multe războaie cu otomanii...
... s-a căsătorit în 1603 cu Preda, postelnicul din Greci (Olt), nepot al Buzeştilor, marea familie a Banilor Olteniei: http://www.episcopiaslatinei.ro/manastiri/m-caluiu/ )...
... posibil că s-a căsătorit foarte de tânără, cred că pe la 15 ani - aşa ştiu că erau pe atunci obiceiurile!
... am aflat că domniţa Florica a avut cu Preda ca urmaşi mai multe fete şi un băiat, numit Mihaiu... ... una din fetele lor s-a căsătorit cu Petru slugerul: 
... oare cum se îmbrăcau domninţele pe atunci? aici am găsit o descriere a modei de pe atunci:
... restul (ceea ce nu am găsit scris despre viaţa de pe atunci a unei domniţe) îl pot completa cu destulă imaginaţie şi cu secvenţele filmului ''Mihai Viteazul'':
... sau putem să ne imaginăm viaţa domniţei Florica cam aşa ca şi a frumoaselor duducuţe din filmul ''Neamul Şoimăreştilor'' (cu acţiunea în Moldova timpurilor lui Ştefan cel Mare - deci nu foarte departe în timp şi spaţiu -, neamul Şoimăreştilor fiind la fel de viteaz ca al Buzeştilor):

11 comentarii:

  1. Ce interesanta e povestea ta! Nu stiam nimic de domnita acesta, desi de Preda Buzescu chiar am citit multe, inclusiv o carte intreaga dedicata Fratilor Buzesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      şi eu am fost curioasă ca să văd ce pot descoeri din viaţa acestei domniţe de demult... dacă aş putea accesa cărţi la bibliotecă, poate aş descoperi mult mai multe !
      oricum, se ştie mai puţin pentru că este căsătorită cu un alt Preda, nepot de-al celor trei fraţi Buzeşti, atât de celebri... dar cred că a avut o viaţă la fel de interesantă chiar dacă s-a scris mai puţin, iar domniţa Florica a avut o viaţă destul de lungă alături de soţul său având atâţia copiii!!!

      Ștergere
  2. Doamna Stanca era grecoaica si facea comert pe Dunare cu slepurile, asaaa...odataaa...a vazut-o domnitorul si s-a indragostit...
    este un oras intemeiat in Ialomita, in acele locuri, gasit relativ curand, se cheama Orasul de Floci si este in reconstructie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      îmi place mult să mă întorc, din când în când, în zbuciumata şi plina de farmec istorie a ţării noastre, să visez la trecute vieţi de domniţe...
      cred că domniţa Florica, ca fiică a doamnei Stanca şi a Banului Olteniei, Mihai (ce avea în sânge o moştenire genetică impresionantă), a avut o copilărie şi o tinereţe atât de interesantă şi, apoi căsătorită, o viaţă plină de tumult...
      mi-aş dori să aflu mai multe !!!

      Ștergere
  3. Foarte interesanta postare! Nu stiam eu de domnita Florica :) Intotdeauna avem de invatat si de aflat lucruri noi. Te pup cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mă bucură enorm că am discutat despre o aşa de demult domniţă!
      nici acum nu ştiu prea multe despre viaţa ei dar a fost o încercare de a mă apropia de acele timpuri !
      adevărat - cât de multe avem de aflat într-o viaţă de om!!!
      şi eu te pup şi îţi doresc, cu drag, o seară minunată!

      Ștergere
  4. mulţumesc frumos pentru vizită!
    câteodată sufleţelul meu simte dorinţa de a găsi câte ceva necunoscut din trecut care să mă fascineze şi să mă facă să visez !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mă bucură enorm că ţi-a plăcut micuţa mea căutare în trecut...

      Ștergere
  6. am primit e-mailul... dar am rămas fără grai!

    RăspundețiȘtergere