sâmbătă, 7 aprilie 2012

turtă în foi

         Micuţa pregăteşte o specialitate, numită în Bărăgan, turtă în foi!
        Ingrediente: 5 ouă, 700 ml apă, drojdie (cât o nucă), 2 linguri zahăr, un praf de sare, 250 g margarină (sau untură), zahăr farin, făină cât cuprinde, ulei.
        Mod de preparare:
        Se cerne făina.
        Se bat spumă ouăle. Se adaugă în mijlocul făinii.
        Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă şi puţin zahăr. Se lasă la loc călduţ, pentru a se înmulţi drojdia.
        Se frământă făina cu ouăle, drojdia şi zahărul (dizolvat în puţină apă călduţă). Se adaugă şi sarea dizolvată în puţină apă călduţă. Se amestecă bine şi se adaugă apă călduţă, treptat, până se obţine un aluat consistent, uşor de întins pe masă.
        Se acoperă aluatul cu o pânză şi se lasă la dospit, circa 15 minute.
        Se împarte aluatul în bucăţi egale, potrivite ca mărime, aproape 10-15 bucăţi.
        Fiecare bucată se întinde ca o foaie de formă pătrată  (10 cm), subţire ca grosime şi se unge cu margarină (sau cu untură).
        Foile unse cu margarină (sau untură) se pun una peste alta.
        Se întinde iar aluatul (cele 10-15 bucăţi, puse una peste alta), întinzând o foaie subţire de aluat. Se taie în bucăţi de dimensiunea dorită.
        Se prăjesc în ulei bine încins.
        Se pudrează cu zahăr farin.            
        Se mănâncă, de preferinţă, calde!

4 comentarii:

  1. :) Stra-bunica mea facea aluatul asemanator, numai ca intindea foaia mare presara zahar,o rula, ii dadea forma de melc si-o punea la cuptor. N-am mancat prajite, am sa incerc intr-o zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru idee! mami este incantata si o sa facem si noi asa, de pofta!

      Ștergere
    2. Am copilărit în Câmpia Bărăganului. Turta in foi era delicatesa de iarna, iubita de copii și adulți la fel ca placintele. Nu se folosea zahăr și nici margarina (pericol alimentar!) Se framanta coca bine, se întindea cu vergeaua, apoi se ungea foaia cu untura de porc mangalița topita la foc lin. Apoi foaia se împacheta de mai multe ori și se framanta din nou după care se întindea cu vergeaua din nou și foaia întinsă se ungea cu untura caldă și se repeta procedura de 3-4 ori. Apoi coca se framanta și se făcea o turta care se punea in tava.Se ungea cu untura și se tăia in tava în pătrate sau romburi. Se poate face și cu unt de casa daca nu ai untura de mangalița românească. Cea din import este mincinoasă.
      Untul de casa se face din smântână 32% grăsime, 1 litru, în care bagi mixerul. După cca 10 minute ai unt bun ca la bunica. Daca nu iese unt atunci smantana e mincinoasă.

      Ștergere
    3. stiti cumva reteta pentru turta in foi facuta in Baragan? macar ce ingrediente se folosesc... stiu ca bunica mea facea niste foi, le ungea intre ele si presara zahar deasupra. ce nu stiu este cum se faceau acele foi...

      Ștergere