sâmbătă, 7 aprilie 2012

turtă în foi

         Micuţa pregăteşte o specialitate, numită în Bărăgan, turtă în foi!
        Ingrediente: 5 ouă, 700 ml apă, drojdie (cât o nucă), 2 linguri zahăr, un praf de sare, 250 g margarină (sau untură), zahăr farin, făină cât cuprinde, ulei.
        Mod de preparare:
        Se cerne făina.
        Se bat spumă ouăle. Se adaugă în mijlocul făinii.
        Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă şi puţin zahăr. Se lasă la loc călduţ, pentru a se înmulţi drojdia.
        Se frământă făina cu ouăle, drojdia şi zahărul (dizolvat în puţină apă călduţă). Se adaugă şi sarea dizolvată în puţină apă călduţă. Se amestecă bine şi se adaugă apă călduţă, treptat, până se obţine un aluat consistent, uşor de întins pe masă.
        Se acoperă aluatul cu o pânză şi se lasă la dospit, circa 15 minute.
        Se împarte aluatul în bucăţi egale, potrivite ca mărime, aproape 10-15 bucăţi.
        Fiecare bucată se întinde ca o foaie de formă pătrată  (10 cm), subţire ca grosime şi se unge cu margarină (sau cu untură).
        Foile unse cu margarină (sau untură) se pun una peste alta.
        Se întinde iar aluatul (cele 10-15 bucăţi, puse una peste alta), întinzând o foaie subţire de aluat. Se taie în bucăţi de dimensiunea dorită.
        Se prăjesc în ulei bine încins.
        Se pudrează cu zahăr farin.            
        Se mănâncă, de preferinţă, calde!

2 comentarii:

  1. :) Stra-bunica mea facea aluatul asemanator, numai ca intindea foaia mare presara zahar,o rula, ii dadea forma de melc si-o punea la cuptor. N-am mancat prajite, am sa incerc intr-o zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru idee! mami este incantata si o sa facem si noi asa, de pofta!

      Ștergere