"Destine ale oamenilor și destine ale popoarelor"
- Conferința a II-a, 31 octombrie 1914 -
de Rudolf Steiner
Sufletul nostru pășește în decursul timpului de la un trup la altul. Iar la ceea ce trece ca element veșnic în om, de la un trup la altul, în succesiunea încarnărilor pământești ale omului, se raportează ceea ce este în legătură cu existența fizică-trupească a omului, ceea ce conferă acestei existențe trupești-fizice exterioare a omului configurarea, forma, structura sa pe planul fizic.
Iar printre toate cele care conferă această caracteristică exterioară, care condiționează oarecum caracterul omului în măsura în care el trăiește într-un trup fizic pe planul fizic, se află în special ceea ce a fost reunit sub expresia de "naționalitate"... Pentru Sinea superioară a omului, expresia "naționalitate" își pierde importanța. Căci printre toate cele pe care le depunem atunci când trecem prin poarta morții se află întreg cuprinsul a ceea ce este reunit în expresia de naționalitate.
Omul își parcurge încarnările succesive, deci el nu aparține unei singure naționalități ci aparține de diverse naționalități...
...Adevărurile care țin de domeniul veșnicului nu sunt ușor de înțeles...În moarte, toți suntem egali.
Ceea ce există în noi ca părți componente ale sufletului - sufletul senzației, sufletul rațiunii, sufletul conștienței, Eul și Sinea spirituală - sunt repartizate pe națiunile europene...fiecare naționalitate, în fond, reprezintă o unilateralitate.
...Dacă privim peninsula italiană și cea spaniolă, vom afla că acolo elementul național se manifestă ca suflet al senzației.
În Franța el trăiește ca suflet al rațiunii.
Dacă privim Insulele britanice vedem că el se manifestă acolo ca suflet al conștienței.
În Europa Centrală, elementul național se manifestă la nivel de Eu.
Și dacă privim înspre est, acesta este ținutul unde el se manifestă - deși expresia nu este întru totul corectă - ca Sinea spirituală.
...spiritual - în raport cu acesta, elementul național este doar un veșmânt, un înveliș, iar omul se înalță cu atât mai sus cu cât poate ajunge mai mult la această înțelegere. Dar în măsura în care omul trăiește în lumea fizică, el trăiește tocmai în învelișul național, în ceea ce dă configurație corporalității sale exterioare, în ceea ce dă, în fond, și configurația însușirilor și a particularităților de caracter ale sufletului său.
Să privim acum la un om "național", un om care simte în mod național, care-și îndreaptă antipatia în special împotriva unor alte naționalități: ce semnifică această furie, această antipatie ? Ea constituie presentimentul. În această naționalitate se va desfășura următoarea mea încarnare ! Sinea superioară este deja unită în subconștient cu cealaltă naționalitate. Iar ceea ce este întrețesut pe planul fizic în naționalitățile planului fizic se opune acestei Sine superioare...deci...vor trebui să treacă în următoarea încarnare în cealaltă naționalitate.
...Multe se împotrivesc în om recunoașterii Sinei sale superioare, veșnicului său; multe, infinit de multe.
...omul pământean care îl are în sine pe omul veșnic, nu vrea ceea ce vrea omul veșnic în el; și atunci înțelegem cum se transformă în ură, în temporalitate, iubirea pe care trebuie să o simtă el în veșnicie.
...Fiecărui popor i se atribuie o misiune.
...Locuitorii din peninsulele sudice - în italieni și spanioli - , popoare care lasă oarecum să se reîntoarcă în misiunea lor modernă tot ceea ce s-a desfășurat în vremurile vechi în timpul celei de-a treia perioade de cultură post-atlanteene, în cultura egipteano-caldeeană.
Caracteristica culturii egipteano-caldeene a fost resimțirea unei mărețe astrologii cosmice.
Anume faptul că oamenii... priveau stelele și constelațiile, ei vedeau ființe spirituale care-și aveau corporalitatea exterioară în aceste constelații ... ei vedeau spiritualul răspândit peste tot...renașterea marelui tablou cosmic al egiptenilor și caldeenilor în sufletul său... punctul culminant, în "Divina comedie" a lui Dante...
"Destine ale oamenilor și destine ale popoarelor"
- Rudolf Steiner -
[ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner ]
... postarea participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana
( https://suzanamiu.blogspot.com/2023/03/citate-favorite-158-despre-un-mit.html )
Învățătura lui Rudolf Steiner și felul lui de a prezenta lucrurile, au avut încă de la început un efect puternic de polarizare. Natura științifică a ideilor sale, pe care o susține, a fost si este în prezent contestată.
RăspundețiȘtergereSteiner are o viziune spirituală asupra lumii, al cărei conținut esențial se bazează pe perspective clarvăzătoare asupra a ceea ce el crede că este o lume spirituală reală, existentă („lumile superioare”).
Spre exemplu, wikipedia spune ca "Deja la începutul afilierii sale la Societatea Teozofică, a cărei secție germană o conducea din 1902, el și-a reprezentat propriul ezoterism în stil occidental, cu accent pe elementul creștin. Din 1907 s-a făcut din ce în ce mai independent de Societatea Teozofică, a cărei orientare estică unilaterală nu a vrut să o îndeplinească.
Pe baza viziunii sale antroposofice asupra lumii, Rudolf Steiner a dezvoltat noi concepte pentru diferite domenii: arhitectura antroposofică, educația Waldorf, medicina antroposofică, farmacia antroposofică, agricultura biodinamică si euritmia."
Mie personal nu îmi place Steiner.
O saptamâna cât mai agreabila sa ai, Prietena draga.
Oricum mă așteptam la comentarii diverse, tu ești prima de obicei care îmi citește micile postări !
ȘtergereCe să spun (?!) - mie îmi place Steiner, știu despre viața sa zbuciumată încercând să își îndeplinească destinul pe care a simțit că îl are într-o lume atât de frământată, scindată, debusolată...
Îți doresc zile minunate 👍
Pupici ❤️
"Adevărurile care țin de domeniul veșnicului nu sunt ușor de înțeles".
RăspundețiȘtergereRecunosc, ca pe astfel de subiecte mi-e greu sa sustin un dialog. Oricat ar suna de bizar, existenta reincarnarilor mi se pare logica, prin prisma fizicii. Energiile nu dispar, tot se transforma. Mi se pare foarte interesanta ideea misiunii popoarelor. Nu am privit niciodata in felul acesta. Se mentioneaza ceva despre noi?
Multumesc mult pentru acest text. O sa mai revin, ca mai trebuie citit.
Pupici, draga Prietena!😘❤️
Mă bucur că te atrage subiectul pentru o viitoare lectură ❤️
ȘtergereO să revin lunea viitoare cu continuarea fragmentelor din conferință (2)...
Pupici ❤️
Foarte interesant!
RăspundețiȘtergereCand suntem mici nu avem atatea limitari. Lucrurile sunt mult mai simplu de ... intuit. Rezolvarile vin de la sine...
Apoi intervin modelatorii, in numele a ce ”trebuie/se cuvine” si pe langa chestiuni de bun simt, necesare unui trai in care respectul, responsabilitatea, emoatia, omenia ar trebui sa se manifeste plenar, se mai baga si o gramada de ingradeli si aberatii de genul: pe vremea mea, la varsta ta, ce zice lumea, copil cuminte (care variaza in functie de standarde deformate de subiectivism si egoism.. haha).
Habar nu am daca ne reincarnam sau nu. Ceea ce stiu e ca uneori am senzatia de deja vu, ca atunci cand visez uneori sunt constienta ca sunt eu si ca visez si unele visuri sunt extrem de reale cu locuri foarte cunoscute, ca dintr-o lume paralela.
Stiu ca stim multe, dar prea putine si ca informatiile pe care le primim contin un grad mai mic sau mai mare de relativitate. si ca pana si in cele mai „sigure/„ scrieri se afla capcane.. :)).
Mi-a placut obsrevatia referitoare la cum este perceputa nationalitatea... Foarte interesant!
Imi plac observatorii. Poate pentru ca si eu sunt unul dintre. Nu prea imi plac judecatorii in schimb :))). (in sensul de cei care stau si ii judeca pe altii si le atribuie tot felul de etichete si lucruri care nu au de-a face cu ei.. ).
Pupic si multumiri.
Luni o să continui transcrierea fragmentelor...sigur o să fie interesant...de când i-am citit primele conferințe, plus zbuciumul lui de a realiza ceva, de a lăsa ceva oamenilor pentru a-i ajuta - am considerat scrierile lui Steiner ceva interesant de înțeles...
ȘtergereMulte se "leagă" în viața noastră dar este greu de deslușit...
Acum , rămasă singură (surioara este destul de departe...) am încercat să descopăr cam ce aș vrea eu să fac în continuare, să descopăr ceva din felul meu de a fi - originalitatea mea - dar este greu pentru că deja am fost "modelată" de cei apropiați, descopăr pe rând asemănări când cu unul, când cu altul (transmise din ei, din strămoși...)..cred că ce am trăit înainte sunt undeva în interiorul meu, de multe ori mă ajută (alteori m-au împins și la căderi...)!
Așa cred că este și cu naționalitatea !
Steiner mă ajută să înțeleg câte ceva...
Mulțumesc frumos pentru că ai încercat să îmi transmiți gândurile tale !
Ca de obicei, pupici cu drag ❤️