luni, 11 iunie 2018

peisaje...

Ana Blandiana
                                                  Oraşe de silabe
                                                      - Peisaje -


       Am traversat în viața mea peisaje de pământ (câmpii întinse modelând din țărâna neagră, untoasă, însăşi inima Transilvaniei scrijelată religios de arături) şi peisaje de piatră (întinzându-se cât vezi cu ochii, de la nisipul zgrunțuros de pe malul apei negre a lacului Călțun până la bolovanii şi stâncile înălțând scrâşnit spre cer marginile crenelate ale căldurii glaciare); am traversat în viața mea peisaje de metal (hale nesfârşite, mineralizate de vacarmul uneltelor şi de dogoarea cuptoarelor topind mirific substanța încremenită a lumii) şi peisaje animale (dealuri întregi acoperite de oi sceptice şi împăcate cu universul căruia îi sunt numai o moale, răbdătoare, înțeleaptă parte); am traversat în viața mea peisaje de apă (cine ar putea inventa ceva mai paradoxal decât frumusețea acelei dimineți însorite de mai - maiul inundațiilor - în care lunecam într-o barcă pe ulițele marcate numai de coroanele încărcate ale cireșilor şi de acoperişele ieşind vesele, spălate, din apă, ale unui sat de pe lângă Galați ?) şi peisaje de beton (zgârie-nori ai atâtor și atâtor metropole construind cu stranie hărnicie faguri de ciment pentru mierea fragilă şi înstrăinată a ființelor noastre); am traversat în viața mea peisaje de frunze (verzi, şi galbene, şi roşii, de aur, de bronz, de aramă, de argint, steaguri pe nori şi odăjdii pe pământ, suflete colorate, mereu schimbătoare, ale anului mereu trecător) și peisaje de moloz (munții aceia ai cutremurului, pe care nu ştiu dacă voi reuşi vreodată să-i uit, înălțați strigător la cer din trupuri omeneşti şi manuscrise, din cioburi, din aşchii, din plânset, din cenuşă, din praf şi pulbere...); am traversat în viața mea peisaje de grâu şi peisaje de noroi, peisaje de zăpadă, peisaje de asfalt şi peisaje de sentimente.
        Am trecut adesea în viața mea prin peisaje de sentimente. Am traversat dureri care schimbau culoarea cerului şi a arborilor și indiferenței care uscau şi ultimul fir de iarbă din jur; am traversat renunțări care nu mai pretindeau nici picurul de viață al ploii şi oboseli care opreau fluviile să mai curgă spre mări; am traversat livezi înflorite cu inconștiență, şi lanuri coapte cu fatalism, şi alei entuziaste, şi gazoase exultante; am traversat munți sterpi de scepticism şi puste încinse de neputință. Dar nimic nu e mai greu, mai insuportabil, decât să treci - nedreptățit - printr-un peisaj în care nu îndrăzneşti să faci un gest, de teamă să nu atingi prin ceață pe cel ce te-a rănit, şi nu cutezi să rostești un cuvânt, de groază să nu jigneşti pe cel ce te-a insultat; un peisaj în care prietenii îşi pleacă ochii în pământ și te salută cu vocea îngroşată de rușine,  iar frunzele se scutură stânjenite de târg; un peisaj vinovat şi capabil în orice clipă să-şi transforme vinovăția în ură, pe care n-ai fi în stare să-l suporți dacă n-ai şti că în frigul tot mai sincer care-i urmează, în iarna care începe după el din nou, pe tine te-aşteaptă întinse,  imaculate peisaje de zăpadă.
                (Ana Blandiana,  "Oraşe de silabe", "Peisaje")
               - http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ana_Blandiana -
... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina
(http://zinnaida.blogspot.ro) unde veți găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul "Click & Comment Monday" !
... distribuie pe rețele articolele care îți plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este: "Peisaje", vol."Oraşe de silabe" de Ana Blandiana !

21 de comentarii:

  1. Hello.

    exactly. Life may be an intersection.

    Admiration to your beautiful world.

    I wish You all the best.
    Greeting and hug.

    From Japan, ruma ❃

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dear Ruma, I am so glad for yours Words !
      I wish you all the best ! Kiss !

      Ștergere
  2. Ultima fraza e chiar dureroasa.
    Multumesc pentru lectura.
    Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana linistita. Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a plăcut şi-mi place delicatețea cu care scrie Ana Blandiana!
      Sper că ți-a plăcut alegerea mea de azi !
      O seară plăcută ! Pupic !

      Ștergere
    2. Mi-a placut! Ceea ce a scris aici Ana Blandiana indraznesc sa afirm ca simt si eu doar ca... nu stiu sa exprim in cuvinte. Deh, nu toti putem fi poeti, chiar daca, macar din cand in cand, "simtitm in poezie". :)
      Zi senina iti doresc, cu drag! Pupici!

      Ștergere
    3. Aşa este şi pe la mine! Mă regăsesc în anumite scrieri - parcă mi-a ascultat gândurile...

      Ștergere
  3. Ana Blandiana - preferata mea <3 Emotionanta descriere! Multumesc pentru prezentare, nu o citisem niciodata!
    Pupici si imbatisari. O saptamana cat mai placuta sa ai, Prietena draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că avem ceva comun: admirația pentru talentul Anei Blandiana ! Încerc, cu drag, să postez fragmente din cărți ce mi-au plăcut sau îmi plac acum !
      O seară liniştită îți doresc ! Pupic !

      Ștergere
  4. Sensibila Ana Blandiana... Eram cu gandul la oile sceptice (inca) pe cand am ajuns la ultimul paragraf si dintr-odata mi-am reamintit astfel de peisaje. Ma gandeam ca poate le-am trait doar eu si sunt o ciudata extrema.. :)). Se pare ca nu. Nu chiar total.

    pupici si multumiri pentru acest fragment de suflet
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cănd citesc ceva scris de Ana Blandiana, găsesc tot timpul ceva bun pentru suflețelul meu, adesea trist pentru că mediul social, în care trăiesc, mă tulbură şî îmi dezechilibrează scara de valori ...
      Mă bucură mult că ți-a plăcut ceea ce am postat !
      O seară plăcută ! Pupic !

      Ștergere
  5. O interesantă coincidență: chiar aseară m-am gândit la Ana Blandiana. ☺
    Frumos fragment ai ales, te pune pe gânduri...

    Zi frumoasă, dragă prietenă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte mulțumită cănd îți citesc cuvintele, dragă prietenă! Adesea recitesc ceva scris de Ana Blandiana pentru că sufletul ei delicat îmi linişteşte-te suflețelul zbuciumat...
      Îți doresc cu drag o seară plăcută ! Pupic !

      Ștergere
  6. multumesc tare mult de fragment, o zi linistita!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult pentru că ți-a plăcut fragmentul ales ! Îți doresc o seară plăcută ! Pupic !

      Ștergere
  7. Fiindca citisem cateva eseuri publicate de Ana Blandiana inainte de '89, in iarna lui '90 mi-a influentat optiunile civice: monarhie, Doina Cornea, Corneliu Coposu, Ratiu ...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, şi înainte de 1989 dar şi după 1989, Ana Blandiana (împreună cu toți cei enumerați de tine...) a avut o personalitate care mi-a plăcut şi îmi place ! Este atât de delicată, atât în scris cât şi oral !
      Îți doresc o seară liniştită !

      Ștergere
    2. Bueno, ya me doy cuenta, por los comentarios que no es tu biografía, sino la de (Ana Blandiana) Pero de todas formas es una delicada y linda prosa poética en la cuenta su vida o parte de ella.

      Lo he pasado al traductor, puesto que no entiendo tu idioma, y es que a veces el traductor no lo hace bien.

      Ștergere
    3. Ei bine, îmi dau seama, pentru comentariile care nu sunt biografia ta, ci cea a lui (Ana Blandiana) Dar, în orice caz, este o proză poetică delicată și frumoasă în povestea vieții sale sau a unei părți din ea.

      Am trecut-o la traducător, deoarece nu înțeleg limba dvs. și uneori traducătorul nu o face bine.

      Ștergere
  8. Tu testo tiene un profundo sentimiento de luces y sombras, eso es lo yo puedo apreciar. Pienso que hablas de tu vida en metáforas, metáforas que llegan al corazón, que cruzaste el dolor entre paisajes y cambió el color del cielo. Que cruzasteis montañas con escepticismo e impotencia.
    Bien pues en este texto prosa, vas narrando bellamente tu caminar por la vida, y veo o, intuyo que no ha sido nana fácil.
    Y lo siento en el alma, cuando se sale en busca de un mundo mejor, a veces encontramos desilusión frustración en el camino.

    Deseo de corazón que todo te vaya bien, que tengas mucha salud y mucha suerte.

    Un abrazo apretado, y mi inmensa gratitud.
    Se muy, muy feliz.

    RăspundețiȘtergere
  9. Testo dvs. are un sentiment profund de lumină și umbră, ceea ce pot aprecia. Cred că vorbești despre viața ta în metafore, metafore care ajung în inimă, că ai trecut durerea dintre peisaje și ai schimbat culoarea cerului. Că ați trecut munții cu scepticism și impotență.
    Ei bine, în acest text de proză, vă povestiți frumos călătoria voastră prin viață și văd sau cred că nu a fost ușor nana.
    Și simt că în sufletul meu, când merge în căutarea unei lumi mai bune, uneori găsim frustrarea dezamăgitoare pe parcurs.

    Sper sincer că totul merge bine, că aveți sănătate bună și noroc.

    O îmbrățișare strânsă și imensa mea recunoștință.
    Fii foarte, foarte fericit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank You for Words !
      I am so happy because Ana Blandiana it's very speciale for me!
      I hope you are Wells!
      Kisses !

      Ștergere