vineri, 2 februarie 2018

jurnalul (235)


Astăzi ... vineri 02 februarie, orele 15,13...
Am păşit ... în luna februarie... deja suntem în 2 februarie ! am auzit că este ZIUA MARMOTEI - cea care va anunţa, prin comportamentul ei, în America cum va fi vremea...
Gânduri ... amestecate... vremea ce este ca primăvara şi parcă îmi vine poftă să merg prin grădini ca să încep activitatea... pământul este cam moale, s-a topit puţina zăpadă ce am avut-o şi noi ! dar sigur va reveni frigul şi poate va mai veni zăpadă sau îngheţ !!!  
Am văzut ... cu uimire, că cineva a tăiat deja viţa-de-vie ce o are aşezată ca o boltă, în curte... dacă va îngheţa în zilele următoare ?  
Acum, mulţi-mulţi ani ... mami s-a născut într-o zi, ca azi ! în ultima perioadă, m-a ameţit cât de mult vorbeşte de locul copilăriei, la casa unde a crescut după ce a fost înfiată prima oară, perioada care ei i-a plăcut cel mai mult (când trăia tatăl adoptiv !), apoi de casa unde a locuit când mama adoptivă s-a recăsătorit... îi este greu că nu are rude cu care să se viziteze,să vorbească cu vecinii cunoscuţi ! 
Bucătăria ... este ''ocupată'' acum de către Puiu care a fost azi în grădină - eu îngrijeam de focul la plită şi pregăteam mîncarea zilei... nu am pregătit tort dar am cumpărat dulciuri (la anul, când mami va avea ca vârstă o cifră rotundă...) !
Puiu ... a avut chef să stea afară azi ca să o aştepte pe mami ce a făcut o plimbare până la magazin !  la un moment dat l-am auzit lătrând cu putere, mult timp, dar nu am avut cum să ies afară, la el, să văd ce se întâmplă... când a revenit mami acasă, l-am văzut amândouă că era murdar pe jumătate din corp - ca şi cum s-ar fi tăvălit pe pământul umezit... am plecat ca să vedem ce a fost în grădină: am descoperit sânge prelins pe gardul vecin (metalic, cu ţepe), sănge mult în grădina unde este staţia de lângă noi, urme mici pe frunzele ce sunt pe jos... ieri am fost la o prietenă ce mi-a împrumutat iar un topor şi acolo am aflat că sunt vulpi prin sat (lor le-au omorât vreo 14 găini...)... posibil că şi Puiu s-a luptat cu o vulpiţă !!! s-a tăvălit pe jos, în luptă, dar nu a biruit-o şi aceasta (ce o fi fost) a sărit peste gardul metalic, foarte înalt !!! când ne-am întâlnit cu Puiu, era încă agitat pentru că nu a stat să-l curăţăm ! l-am pedepsit pe afară (la fosta lui căsuţă) până i s-a uscat  blăniţa şi s-a mai curăţat... acum doarme lat în pătuţul lui, în bucătărie !  
Sunt ... în ciorapii lungi şi groşi, tricou cu mânecă lungă, şosete... 
Weekendul ... acesta nu ştiu cum va fi !
Munca ... mea, cea obişnuită, a fost completată cu tăierea tuturor crengilor ! acum, când privesc prin curte şi prin atelier, parcă nu-mi vine să cred că am avut atâtea crengi ... acum este curat şi totul aşezat în cutii mari de carton ! mai am de tăiat buturugile pe care le-am cumpărat zilele trecute (ca o rezervă...)! toporul primit, ca ajutor, chiar este bun dar este şi cam greu ! soţul prietenei mele a tăiat coada toporului (care era prea lungă pentru mine, eu nu sunt aşa de înaltă ca el !), mi-a ascuţit lama toporului...
Sunt bucuroasă ... că am reuşit - cu ajutorul Bunului Dumnezeu ! - să tai toate crengile dar am început iar să simt febra musculară de care uitasem, cea din toamnă când am pregătit atâtea rânduri de lemne !  
Ştiri triste ... pe la tv, mulţi oameni care trec prin necazuri provenite din schimbările vremii pe diverse zone de pe glob ! nu pot să stau indiferentă la tot ce aud... mă umple de triteţe ! ca oameni, suntem aşa de mici în raport cu forţele naturii ! dar tot noi, oamenii, suntem vinovaţi de tot ce se întâmplă - noi, moşii şi strămoşii noştri am distrus, am modificat echilibrul planetei ! unii din lăcomie, alţii din prostie, alţii din răutate (pofta de vânătoare...)! ca să mă mai înveselesc, am vizionat un film ce mi-a plăcut - nu pentru construcţiile umane, ci prin locurile naturale unice:

12 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      îţi doresc un weekend cât mai plăcut !
      pupic !

      Ștergere
  2. Sa înteleg ca este ziua lui mami? Daca da, La Multi Ani!
    Sanatate si numai bine! Si daca nu este ziua dansei, urarile raman valabile! :)
    Seara placuta si un weekend linistit! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mulţumesc frumos pentru urare - îi transmit - da, este ziua în care aniversează împlinirea unor ani...
      îţi doresc un weekend cât mai plăcut !
      pupic !

      Ștergere
  3. Marinel, am mai scris un comentariu ... era aici ... si a disparut! Poate sunt în spam?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gata ! am descoperit comentariul, la spam...
      comentariul avea chef de joacă !!!
      pupic !

      Ștergere
  4. Marinel acum vad! Tu scrii ca a fost la americani ZIUA CÂRTIŢEI!
    Google este prost si nu stie sa traduca! A fost ziua marmotei. Uite aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marmot%C4%83
    si în josul paginii la "Folclor și expresii derivate" ai sa gasesti si expresia "Groundhog Day"!
    Anul acesta marmota si-a vazut umbra asa ca mai urmeaza 6 saptamani de iarna la americani! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, ai dreptate ! ca scuză - am fost cam obosită şi nu mi-am adus aminte la timp de acest animăluţ... am modificat - mulţumesc frumos! pupic !!!

      Ștergere
  5. La multi ani frumosi si sanatosi :).
    Si un weekend minunat!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mulţumesc frumos pentru urare - îi voi transmite mămicuţei !
      şi ţie îţi doresc un weekend cât mai plăcut !
      pupic !

      Ștergere
  6. La multi ani micutei tale, cu intarziere ! N-am mai trecut de mult sa iti citesc jurnalul. Ma bucur ca deja si in gradina ta se simte primavara :) O sa vina mai devreme anul asta dupa cate se vede. Sa speram ca o sa fie o trecere cat mai lina spre vara ...
    Sanatate si putere de munca !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      ar fi bine să avem o primăvară mai timpurie dar cred că mai avem de tras cu frigul ! avem câteva zile un început de anotimp (mai călduţ), apoi vin alte zile cu frigggggggg...
      mulţumesc frumos pentru urare - o să-i transmit mămicuţei !
      cu drag, îţi doresc multă sănătate !
      pupic !

      Ștergere