luni, 18 septembrie 2017

visul sufletului nostru...

                  SĂRMANUL  DIONIS

                                    - MIHAI EMINESCU -


        ... şi tot astfel, dacă închid un ochi, văd mâna mea mai mică decât cu amândoi. De aş ave trei ochi, aş vede-o şi mai mare, şi cu cât mai mulţi ochi aş ave, cu atâta lucrurile toate dimprejurul meu ar păre mai mari. Cu toate astea, născut cu mii de ochi, în mijlocul unor arătări colosale, ele toate, în raport cu mine păstrându-şi proporţiunea, nu mi-ar păre nici mai mari, nici mai mici de cum îmi par azi. Să ne-nchipuim lumea redusă în dimensiunile unui glonte, şi toate celea din eanscăzute în analogie, locuitorii acestei lumi, presupunându-i dotaţi cu organele noastre, ar pricepe toate celea absolut în felul şi în proporţiunile în care le pricepem noi. Să ne-o închipuim, caeteris paribus, înmiit de mare - acelaşi lucru. Cu proporţiuni neschimbate - o lume înmiit de mare şi alta înmiit de mică ar fi pentru noi tot atât de mare. Şi obiectele ce le văd, privite c-un ochi, sunt mai mici; cu amândoi - mai mari; cât de mari sunt ele absolut ? Cine ştie dacă nu trăim într-o lume microscopică şi numai făptura ochilor noştri ne face s-o vedem în mărimea în care o vedem ? Cine ştie dacă nu vede fiecare  din oameni  toate celea într-alt fel şi nu aude fiecare sunet într-alt fel  - şi numai limba, numirea într-un fel a unui obiect, ce unul îl vede aşa, altul altfel, îi uneşte în înţelegere. Limba ? Nu. Poate fiecare vorbă sună diferit în urechile diferiţilor oameni - numai individul, acelaşi rămâind, o aude într-un fel.
                      Şi, într-un spaţiu închipuit ca fără margini, nu este o bucată a lui, oricât de mare şi oricât de mică ar fi, numai o picătură în raport cu nemărginirea ? Asemenea în eternitatea fără margini nu este orice bucată de timp, oricât de mare sau oricât de mică, numai o clipă suspendată? Şi iată cum. Presupuind lumea redusă la un bob de rouă şi raporturile de timp, la o picătură de vreme, seculii din istoria acestei lumi microscopice par clipite, şi în aceste clipite oamenii ar lucra tot atâta şi ar cugeta tot atâta ca în evii noştri - evii lor pentru ei ar fi tot atât de lungi, ca pentru noi ai noştri. În ce nefinire microscopică s-ar pierde milioanele de infuzorii ale acelor cercetători, în ce infinire de timp, clipa de bucurie - şi toate acestea toate ar fi - tot astfel ca şi azi.
                        ...În faptă lumea-i visul sufletului nostru. Nu există nici timp, nici spaţiu, ele sunt numai în sufletul nostru. Trecut şi viitor e în sufletul meu, ca pădurea într-un sâmbure de ghindă, şi infinitul asemenea, ca reflectarea cerukui înstelat într-un strop de rouă. Dacă am afla misterul prin care să ne punem în legătură cu aceste două ordini de lucruri, care sunt ascunse în noi, mister pe care l-au posedat poate magii egipteni şi asirieni, atuncea, în adâncurile sufletului coborându-ne, am pute trăi aievea în trecut şi am pute locui lumea stelelor şi a soarelui. Păcat că ştiinţa  necromanţiei şi cea a astrologiei s-au perdut - cine ştie câte mistere ne-ar fi descoperit în această privinţă ! Dacă lumea este un vis - de ce n-am pute să coordonăm şirul fenomenelor sale cum voim noi ? Nu e adevărat că există un trecut - consecutivitatea e în cugetarea noastră - cauzele fenomenelor, consecutive pentru noi, aceleaşi întotdeauna, există şi lucrează simultan. Să trăiesc în vremea lui Mircea cel Mare sau a lui Alexandru cel Bun - este oare absolut imposibil ? Un punct matematic se pierde-n nemărginirea dispoziţiunii lui, o clipă de timp în împărţibilitatea sa infinitezimală, care nu încetează în veci. În aceste atome de spaţiu şi timp, cât infinit ! Dac-aş pute şi eu să mă pierd în infinitatea sufletului meu, pân în acea fază a emanaţiunii lui, care se numeşte epoca lui Alexandru cel Bun, de exemplu... şi cu toate acestea...    
                    (MIHAI EMINESCU, ''SĂRMANUL DIONIS'')


... postarea este propusă de Zinnaida unde veţi găsi cele mai multe date...
Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român... provocarea are sloganul ''Click&Comment Monday''! 
... distribuie pe reţele articolele care îţi plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este:''SĂRMANUL DIONIS'', MIHAI EMINESCU
(http://www.istoria.md/articol/507/Mihai_Eminescu,_biografie )




10 comentarii:

  1. Imi place Eminescu, sunt topita dupa poeziile lui, dar cartea asta, cartea asta mi-a scos peri albi! :)))) Sorry, mea culpa!

    Iti doresc o saptamana frumoasa si o toamna blanda! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mie mi-au plăcut aşa de mult pasaje întregi din carte că mă trezesc uneori aducându-miaminte câte un fragment, mai ales acesta pe care l-am ales pentru azi !!!
      acum ce să facem ?! gusturi diferite - se mai întâmplă !
      pupic ! o seară plăcută îţi doresc, cu drag !

      Ștergere
  2. Mulțumim! Cartea a plecat spre tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mulţumesc frumos pentru trimiterea cărţii ! pe email ţi-am mai scris un mesaj - l-ai citit ?
      pupic ! o seară cât mai plăcută - îţi doresc, cu drag !

      Ștergere
  3. Deosebita alegere. Chiar iti multumesc mult pentru ea.
    Din pacate nu citit SF-ul tau. Sper ca maine voi reusi!
    Pupici! O saptamana excelenta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      este un fragment ce mi-a plăcut enorm de când l-am auzit întâi recitat de Caramitru ! mi-e drag să mă gândesc la el din când în când ! şi mă bucur că am avut ocazia să-l transcriu aici !
      mă bucur mult că ţi-a plăcut alegerea de azi !
      pupic ! multă, multă sănătate - îţi doresc, cu drag !

      Ștergere
  4. O alegere excelentă! ”Sărmanul Dionis”, cea mai bună operă în proză a lui Eminescu, e destul de greu de înțeles, dar când reușești, ce lume se deschide în fața ochilor minții...

    Să ai zile frumoase, dragă prietenă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      adevărat - de când am descoperit-o (e cam multişor de atunci...), m-a fascinat prin tot ceea ce cuprinde ! câtă inteligenţă !!!
      mulţumesc frumos pentru urare !
      pupic ! cu drag, îţi doresc multă, multă sănătate !

      Ștergere
  5. Absolutul, nemarginirea, relativitatea... Imi plac tare mult ideile din fragmentul ales de tine. N-am reusit sa citesc cartea desi o avem in biblioteca de cand... lumea! :) Am inceput-o de cateva ori si am lasat-o... Poate mai incerc o data. :)
    Iti doresc sa ai o seara linistita! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur că ţi-a plăcut fragmentul ales de mine !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      spor la lectură - merită !
      pupic !

      Ștergere