vineri, 16 iunie 2017

jurnalul (204)


Astăzi ... 16.06.2017, ora 22.33 
Încetişor ... am ajuns în vara cea toridă ! la noi este cam prea uscat, zilele trecute a fost şi soarele arzător dar ajutat şi de vântul uscăcios !!!  
Gândurile … îmi sunt perturbate de parfumul puternic al teiului cel atât de înalt, ce se află peste drum de noi, în gospodăria unui vecin... ce esenţă puternică !!! mi-aduc aminte, cu atâta drag, de anii de facultate, la Galaţi, oraşul cu atât de mulţi tei... ce frumos şi plăcut  era la o plimbare pe strada principală - parfumul te ameţea !!!
M-am învăţat ... cu multe de prin grădini ! acum ştiu cam ce trebuie să fac, să identific uşor planta bună de o buruiană, să identific pomii după frunze, să plantez răsad de flori şi legume... câte a trebuit să învăţ (obligată brusc de soartă...) şi cât de multe mai am încă de învăţat !!!  pentru prima oară, am identificat o tufă de sunătoare şi i-am prezentat-o mămicuţei pentru a încerca pe viitor să o înmulţim !!!  
Recunosc că ... îmi plac mult clătitele - sper ca mâine să fie o zi dedicată lor... mai ales că şi ticuţu şi le doreşte de cam mult timp !
În bucătărie ... sunt doar cu leptopul, iar sonorul este de la tv-ul lui ticuţu ! mami a adormit imediat cum s-a aşezat cu capul pe pernă... se trezeşte prea devreme dimineaţa şi seara este deja prea obosită, mai ales că se odihneşte prea puţin pe parcursul zilei...   
Îmbrăcămintea ... este cea de la muncă (bluză, pantaloni trei sferturi, şosete)- de-bia am terminat munca (udatul plantelor) şi am terminat de mâncat !  
Puiu ... este tare moleşit de căldura zilei... vine după noi prin grădină (mai ales când mami pleacă de pe terasă...) cu paşi înceţi, leneş, parcă are o mie de ani... dar dacă aude un mieunat de pisică, brusc, se trezeşte la viaţă, şi din 2 salturi este la poartă pregătit să o sfâşie - sperând să aibă el norocul acesta !!! 
Speranţele ... de a avea castraveţi s-au năruit ! cu drag, am pregătit pământul cu seminţe - din pliculeţ cumpărat -, aproape de noi, în grădiniţa din faţa casei... dar după floricelele ce au fost, acum rodul nu este castravete şi seamănă cu un pepenaş galben... sau aşa credem noi privind fructele, multe ca sarea: rotund, puţin pufos, puţin dungat... ciudat !


 
... şi aşa am rămas fără castraveţi anul acesta !!! 
Munca ... continuă să fie legată mai mult de grădini: ud plantele în speranţa de a le face mari ! roşiile au deja rod - e drept că sunt mici dar sunt tare drăgălaşe ! vinetele şi ardei sunt mai în urmă... am avut grijă şi de lotul nou de flori din grădina din faţa casei - plantate de mine, ochiul-boului, cârciumărese şi cavaleri ... am avut şi o zi cumplit de grea la oraş (plăţi de facturi, cumpărături...) ! ieri am fost agăţată, împreună cu mami, prin vişini ciugulind bobiţele dulci-acrişoare ! mami mai lovea cu un băţ vişinele care nu o ascultau ca să cadă... eu am am adus şi scara şi aşa, de prin pom, o bombardam cu bobiţe roşii şi când o biruiam, mami ţipa că îi stropesc bluza... de două zile am participat la scos de sâmburi, am participat la prepararea dulceţii... avem şi ceva sirop de vişine ! mami ne pregăteşte, seară de seară, feliuţe de dovlecel - o mâncare pe care o savurăm cu toţii cu multă poftă ! am avut şi un scurt episod de spălat perdeluţe şi ferestrele din camerele în care locuim...
am uitat să scriu că avem deja o floarea-soarelui cu o coroniţă frmoasă, celelalte sper să o urmeze cât de repede:
Preferăm, cu toţii ... dovleceii cei fragezi din grădina noastră !
Pentru că ... am primit de la o prietenă foarte bună, Lilişor, un video ce mi-a plăcut mult, am hotărât să îl postez aici, cu drag, însoţit de acest citat:
Una dintre cele mai mari dovezi de iubire pe care le poţi aduce pe lume este să-i laşi pe ceilalţi să fie diferiţi de tine şi să-i eliberezi de pretenţiile şi aşteptările tale. Când înţelegi cu bunăvoinţă că ceilalţi îşi au propriile lor legi şi că trebuie să-şi urmeze propria cale, aşa cum trebuie să faci şi tu, nevoia de a-i controla sau a le fi superior începe să pălească." - John Welwood -


PS:
 ... de când am terminat ''jurnaul'', am avut aseară curiozitatea de a verifica efectiv: am ales 4 bucăţi mai rotunjoare şi mai mari, i-am curăţat de ţepii-pufuleţ şi am descoperit aroma specifică şi frăgezimea atât de gustoasă a... CASTRAVEŢILOR !  

12 comentarii:

  1. Tu amas a la cultura,por ello amas a la naturaleza,
    Saludos desde Andalucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. muchas gracias por su visita! me encanta la naturaleza y la cultura...
      buena salud !

      Ștergere
  2. Ce harnicuta esti! Eu cred ca poti sa pui si acum castraveti,o sa fie mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      nu ştiu dacă sunt chiar hărnicuţă de când mă ştiu ! încet-încet mi s-a format programul de lucru att de încărcat !
      şi recunosc că am rupt 4 castraveţi din lotul misterios pentru mine - botezat de mine pepenaşi...- şi au un gust atât de bun ! ce bine că sunt castraveţi !!!
      cu drag, îţi doresc o duminică minunată !

      Ștergere
  3. Sper din suflet sa aveti roade bune si gustoase pe care sa le savurati atata cum cat si la..iarna...
    Vroiam sa iti spun ca citatul de dinaintea filmuletului mi se pare mai potrivit acum decat oricand..nu pentru mine.L-as trimite cuiva ca sa stie ca fiecare chiar are drumul lui...
    Oricum,postarea t m-a bucurat..
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      săru'mâna pentru cuvintele atât de calde şi plăcute sufleţelului meu! mă bucur că îţi pot fi utilă prin ceea ce am postat - cu drag, poţi să preiei citatul şi să-l transmiţi unde doreşti tu - multă baftă !
      mă bucur că ţi-a plăcut ''jurnalul'' cu tot ce conţine el !
      pupic şi duminică plăcută, îţi doresc cu drag !

      Ștergere
  4. Sunt buni și pepeni,numai să se facă,filmul cu lavandă a fost
    deliciul postări tale,mulțumesc!
    Duminică frumoasă vă doresc!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur că mi-ai citit ''jurnalul'' - de când am scris, am avut curiozitatea de a descoperi, efectiv, ce avem acolo şi am luat vreo 4 bucăţi, i-am curăţat şi imediat s-a împrăştiat în jur aroma caracteristică de ... CASTRAVEŢI !!! ne-am bucurat !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      pupic şi îţi doresc şi eu o duminică cât mai plăcută !

      Ștergere
  5. Eu nu cred ca sunt pepeni, pepenii nu au puf pe ei. Sunt tot un fel de castraveti, ai sa vezi! Mirosul lavandei este foarte fain, la fel ca si filmuletul!
    Duminica placuta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, ai avut dreptate dar până nu am luat efectiv 4 bucăţi ca să-i tăiem, nu am ştiut că sunt într-adevăr... CASTRAVEŢI ! ne-am bucurat mult de aroma lor şi frăgezimea lor ! nu am mai avut până acum acest soi şi ne-au păcălit cu forma lor şi ţepişorii-pufuleţ...
      mă bucur că v-a plăcut filmuleţul postat de prietena mea, Lilişor !
      cu drag, îţi doresc o duminică cât mai reconfortantă ! pupic !

      Ștergere
  6. Frumoase randuri! Sa ai o saptamana frumoasa si usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentu vizită !
      mă bucur că mi-ai citit ''jurnalul'' !
      cu drag, îţi doresc multă sănătate şi o săptămână cât mai uşoară !

      Ștergere