marți, 18 aprilie 2017

din viaţa lor cotidiană...

... am citit un articol ce mi-a plăcut despre câteva ceva din viaţa cotidiană a japonezilor !
1. în intersecţiile străzilor se aud cântece de păsărele ce indică faptul că semaforul este verde pentru pietonii ce au deficienţe de vedere ! există adesea indicator vizual - cu un nivel ce scade treptat - pentru a-ţi face o idee despre timpul rămas ca să treci sau să aştepţi, înainte de a se schimba culoarea semaforului !
2. când plouă, japonezii nu iubesc umezeala lăsată de umbrele prin magazine - de aceea, la intrarea în aceste spaţii există un stativ unde poţi lăsa umbrela (fără ca cineva să ţi-o ia...) ! la unele magazine, există o maşinuţă ce îţi ambalează umbrela în plastic: introduci umbrela acolo şi este ambalată într-un sac de plastic pe care îl arunci, la plecare, într-un coş de gunoi, lângă maşinuţa de ambalat ! 
3. în tren, staţiile sunt indicate prin o mică melodie ce se aude din uşile deschise - o melodie legată de un personaj specific zonei ! în staţii, o bandă galbenă în relief indică persoanelor cu deficienţe de vedere: banda îi ajută să găsească drumul într-un loc aglomerat - spre portiţe, scări... de asemenea, această bandă galbenă în relief se găseşte şi pe trotuare, pentru a delimita colţul străzii sau pentru a semnala prezenţa unei scări !  
4. există restaurante fast-food - unde se poate consuma renumita ramen ! - dotate cu un robot-distribuitor unde alegi şi plăteşti comanda (introducând monede sau bancnote) şi biletul primit îl predai angajatului din spatele tejghelei (angajatul nu trebuie să se preocupe de bani iar clientul poate pleca imediat ce a terminat de consumat...) ! 
5. există benzinării cu parcări supraetajate şi lifturi - o clădire ce seamănă cu paturi supraetajate, unde maşina este urcată sau coborâtă cu liftul şi o platformă rotativă ce o îndreaptă spre ieşire, la plecare... tot pentru a ocupa minimum de spaţiu, există staţii de benzină unde pompele se află la etaj şi alimentarea cu benzină se face prin plafon ! există şi parcări pentru biciclete - parcări cu 2 etaje - în apropierea staţiilor de tren (deoarece japonezii călătoresc, de acasă până la gară, cu bicicleta) !


sursa: http://branchez-vous.com/2015/01/26/10-technologies-de-la-vie-quotidienne-au-japon/

6 comentarii:

  1. Cum ziceam...o alta cultura si civilizatie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, aşa este - alt stil de a trăi viaţa !
      pupic !

      Ștergere
  2. Chestiuni de bun simt, in fond. Oameni care sunt preocupati de bunastarea semenilor.
    Sunt si in Bv - in unele locuri - semafoare care anunta sonor cand e verde si sunetul e diferit cand mai e puţin pana se face rosu pentru pietoni. Edilii au in plan si o parcare supraetajata, cam pe sistemul amintit de tine - am inteles ca au planul si aprobarile (sa vedem) :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur că mi-ai scris despre ce se mai realizează la Braşov ! nu am mai fost pe acolo de mult timp şi nu cred că voi ajunge curând ! felicitări edililor !!!
      pupic !

      Ștergere
  3. Desigur ca îti pare deosebit cand citesti asa ceva, dar mie îmi pare normal! Asa sunt obisnuita! La noi sunt mai multe biciclete decat la japonezi! :))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      ştiu că la noi este ca la nimemenea... dar încerc să le scriu mai departe - să le traduc aici din site-ul citit de mine...- pentru a le cunoaşte cât mai multe persoane care poate nu au descoperit aceste informaţii ! nu am călătorit mult în afara ţării - doar în Ungaria...- dar am citit enorm de mult despre lumea de afară...
      pupic !

      Ștergere