marți, 14 martie 2017

despre Pompoko...

... nu este prima oară când descopăr mici secvenţe din acest film de desene animate dar acum mi-am dedicat mai mult timp descoperirii mai multor date despre acest film !
... ''Pompoko'' (https://fr.wikipedia.org/wiki/Pompoko )!
... am căutat pe internet mai multe despre acest film japonez: regizorul este Isao Takahata...
... în anul 1995, filmul ''Pompoko'' a  primit premiul ''Cristal du long métrage'' la festivalul din Annecy:     
 https://fr.wikipedia.org/wiki/Festival_international_du_film_d'animation_d'Annecy !
... subiectul filmului (pe scurt)- http://nezumi.dumousseau.free.fr/film/pompoko.htm -:
        ''În anii 1960, pentru că era o mare lipsă de locuinţe, se lansează un program de construcţii pentru a transforma o zonă rurală în oraş, mai ales în Valea superioară Tama (NV de Tokyo). Dar în pădure locuiesc animale printre care Tanukii (=asemănători cu ratonii)... 
<<Despre aceste animale se spune (în legende) că trăiesc în societate şi pot să stea pe picioarele din spate. Uneori au chiar războaie între ele. Tanukii pot trăi mult timp, până la o mie de ani şi foarte rar sunt în prezenţa oamenilor (pe care ei consideră o specie inferioara).>>
         Pentru că zilnic se distrugea astfel spatiul lor vital, Tanukii au decis să se unească şi să oprească asta. Prima prioritate era de a merge pentru a spiona adversarii. Pentru aceasta Tanukii trebuie să se transforme în oameni. Cândva reuşeau această metamorfoză, dar încet-încet aceste puteri magice s-au pierdut din generaţie în generaţie. Cei tineri încep un training intensiv - arta de a se transforma - şi cel mai talentat va pleca în expediţie şi să decidă singur cum poate provoca accidente pe şantierele de construcţii (din Valea superioară din Tama)!!! 
         Pagubele succesive nu-i descurajează pe lucrătorii locuinţelor din Tama...
         Tanukii hotărăsc schimbarea tacticii: vor încerca, prin iluzii, să trezească teama superstiţioasă în sufletele oamenilor (copil infernali sau femeia fără faţă) ! Această tactică va produce dezordine printre oameni ! Dar nu ar fi fost de ajuns:  Tanukii au apelat la trei maeştri pentru a produce o super-iluzie ce ar urma să sperie întregul oraş... 
         Începe antrenamentul intensiv...  
         Dar oare această luptă nu este în zadar ? Tanukii vor fi condamnaţi la dispariţie sau la asimilare ? 
         Finalul poveştii este echilibrat: oraşele nou construite, în Valea din Tama, sunt mai frumoase decât Tokyo, cu parcuri mari în care Tanukii, ce vor plăti preţul adaptării, ar putea supravieţui...''
... pe youtube nu am găsit filmul întreg doar fragmente ce mi-au arătat Tanukii cei drăgălaşi în lupta lor de supravieţuire !


4 comentarii:

  1. Ce frumos! :) O sa-l caut pe net, poate il gasesc subtitrat in româna (sau in engleza, desi nu stiu foarte bine limba) :)
    Mi-ai amintit de serialul "Povestiri din Padurea Verde!" Cu ce nerabdare asteptam un nou episod! Mi-ar placea sa-l revad!
    Imi plac foarte-foarte mult desenele animate! Dar nu cele cu nave spatiale si altele asemenea.
    Dupa ce am vazut "Batman sub masca rosie" (animatie) m-am hotarat sa vad toata seria (filme) Batman (vazusem numai doua) plus serialul "Gotham" :)
    Multumesc pentru minutele de voie buna si aduceri aminte. :)
    Noapte buna! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      şi eu, am scris despre asta, am mai descoperit câte o reclamă a acestui filmuleţ, cândva... dar acum, când l-am căutat cu adevărat, nu am găsit pe niciunde filmul-full (indiferent ce limbă!) !
      dacă descoperi vreo adresă în youtube, te rog frumos, anunţă-mă şi pe mine ! cât de mult aş vrea să-l descopăr !
      cu plăcere, şi eu iubesc filmele frumoase, cu subiecte interesante, de desene animate - o variantă a cărţilor de basme (iubite de sufletul meu veşnic de copil ) !
      o zi bună, îţi doresc !

      Ștergere
  2. ce dragut, nu am vazut inca asa ceva, mercic!

    RăspundețiȘtergere
  3. mulţumesc frumos pentru vizită !
    da, este un film frumos, o luptă a animăluţelor pentru salvarea mediului !

    RăspundețiȘtergere