duminică, 27 noiembrie 2016

smochinii noştri...

... am scris în ''jurnal'' (http://prietena-japoneza.blogspot.com/2016/11/jurnalul-175.html ) că m-am ocupat - atât cât am putut eu să realizez singură - de smochinii noştri... 
... anul trecut a venit de la Polul Nord valul de ger care ne-a ''îngheţat'' pe toţi, inclusiv sărăcuţii pomi, printre care şi cei 2 smochinii ai noştri...
... în toamna aceasta am citit pe internet despre modul cum pot proteja smochinii de gerul năpraznic:
... bineînţeles că teoria este teorie, practica mă ''omoară''...
... singură - de fapt era şi Puiu pe lângă mine dar nu a înţeles ce am cu smochinii, de ce pun pământ şi-i leg..., el ar fi făcut  doar puţin pişu pe ei !
... am început cu smochinul mai mic... am zis că o să fie prima încercare şi va fi mai uşor !!!
... am luat, cu o lopată, pământ şi am aruncat de jur împrejurul smochinului, la baza lui, încercând să îi mai acopăr rădăcina... apoi, cu o bucată de cablu, am tot dat înconjurul smochinului, în încercarea de a-l lega la mijloc... greu dar am reuşit în final ! apoi am luat o bucată de folie izolatoare, i-am aşezat-o pe deasupra vârfurilor, apoi am tras un sac deasupra, pe care l-am legat la mijloc ca să ţină bine vârfurile smochinului !
...  la al doilea smochin care este mare, bine dezvoltat, a fost infinit de mult mai greu... uşor a fost cu aruncarea pământului la baza smochinului! am trecut la încercarea de a-l lega la mijloc!!! păcat că nu am avut pe cineva care să filmeze câte ture am făcut cu cordonul de jur împrerjurul smochinului... am făcut haz de mine, singură ! cred că eram ca într-un film cu comicii fraţi Marx: 

... am reuşit până la urmă să finalizez legarea la mijloc a smochinului, am ancorat-o de pământ (ca să nu o ia vântul...), i-am aşezat la vărf o folie izolatoare şi apoi un sac, pe care l-am legat la mijloc... dar totul pare un manechin ce are o rochie cam aiurea aşezată!!!

... între timp a sosit şi mami curioasă de ceea ce făceam ! a zis că speră să fie de folos smochinilor şi să rămână legaţi până în primăvară! Doamne ajută ! atât am reuşit eu, cu toată dorinţa de bine!

4 comentarii:

  1. Felicitari pentru initiativa! Dupa mine, pare ca ai facut un lucru bun, sper sa reziste pana la primavara.

    Pana la urma s-au copt toate smochibele rodite in acest an?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      sper şi eu ca să ajute smochinii ceea ce am încercat !
      nu, nu s-au copt toate fructele - au rămas multe încă pe smochin !

      Ștergere
  2. Sper sa treaca de iarna cu bine si sa rodeasca devreme in vara viitoare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mulţumesc frumos pentru urare - Doamne ajută !

      Ștergere