vineri, 27 mai 2016

''maternitatea'' furnicilor...

... azi eram în grădină şi tăiam iarba pe lângă gard...
... am găsit o cărămidă aşezată lângă gard şi când am ridicat-o am avut o mare surpriză !
... nu mă aşteptam la descoperirea aceea...
... ştiu că de obicei se ascund tot felul de insecte pe sub o bucată de cărămidă, nemişcată de ceva timp...
... de asemenea am citit câte ceva şi despre viaţa insectelor dar ca să descopăr aşa ceva, îmi depăşeşte orice imaginaţie ! 
 ... am strigat-o pe mami ca să vină să vadă şi ea ce am descoperit !














... şi toate erau în plină mişcare, probabil nu le plăcuse mişcarea mea... luau în braţe, împingeau - habar n-am unde voiau să plece - nişte viermişori albi - sau o cămaşă protectoare, plină de un lichid - total străvezii în care se zăreau câte o mică furnicuţă...
... i-am zis mămicuţei că sigur este o ''maternitate'' de furnici !!!
... mami s-a uitat şi ea curioasă - nu mai văzuse aşa ceva până atunci - dar a stabilit că această colonie - numită de mine ''maternitate'' - ar fi un pericol pentru căpşunile ce le aveam în imediata apropiere şi, brusc, le-a distrus !!!
... nu am mai putut să le studiez - ar fi fost interesant !!!
... când eram mică, mergeam des spre Lunca Jiului din Craiova şi pe drum erau copaci mari, pe lângă care se formau, din loc în loc, şiruri de furnici ce traversau trotuarul... eu stăteam - atât cât era posibil - şi le studiam mişcările... 
... mai târziu am descoperit o carte uluitoare - ''Inteligenţa materiei''- scrisă de Dumitru Constantin Dulcan - din care am aflat multe informaţii şi chiar despre furnici...
... am recăutat cartea pe internet şi am găsit-o aici:
https://www.scribd.com/doc/.../Dumitru-Constantin-Dulcan-Inteligenta-Materiei-pdf
... la pagina 107, este scris:
    ''La urcarea pe arbori, procedeele unor furnicinomade sunt şi mai ingenioase. După ce o parte din ele s-au căţărat pe trunchi până la vârf, încep să formeze din corpurile lor - prin prinderea una de alta - lanţuri care ajung până la pământ. Restul armatei de furnici ia cu asalt coroanele copacilor folosindu-se de aceste scări vii, pe care vântul le aruncă peste crengi şi arbori în chip de poduri suspendate.
      În organizarea unei coloane de furnici nomade în marş, nu există nici o diferenţă faţă de cea aq unei trupe de soldaţi în marş. Mai întâi locul spre care merg este reperat din timp de cercetaşi, apoi coloana porneşte la drum. Înainte merg cercetaşi care indică drumul. La mjloc se transportă tot ceea ce are nevoie de protecţie - matca, ouă, larve cu doici, etc.
      Laturile sunt ocupate de soldaţi de apărare - furnici înzestrate cu palpi mandibulari puternici drept arme de apărare.
      Din nou un aspect şi mai izbitor. După circa o săptămână, restul de larve şi doici rămase în vechiul cuib, pleacă şi ele pe urmele coloanei. De unde ştiu drumul de vreme ce timpul şi obstacolele (apa, vântul, etc.), şterg orice urmă chimică ?''  (Inteligenţa materiei'', Dumitru Constantin Dulcan)   
... deci larve şi doici... 
... deci ceea ce am văzut în grădină - prima oară când am zărit o astfel ''maternitate'' - erau larve şi doici de furnici...
... mi-ar fi plăcut să am timp ca să văd cum muncesc ''doicile'', cum le dau de mâncare şi ce anume mănâncă acei ''copii'' - larvele... şi multe altele ..
... interesantă ''maternitate'' !

2 comentarii:

  1. Olá Prietena,passando para lhe desejar um ótimo final de semana.
    Bjs-Carmen Lúcia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mulţumesc frumos pentru urare!
      cu drag, îţi doresc multă sănătate !

      Ștergere