sâmbătă, 28 mai 2016

jurnalul (150 )



Azi ... vineri spre sâmbătă 27-28 mai 2016, orele 03.00
Era ... să ratez scrierea ''jurnalului'''... m-a furat activitatea destul de solicitantă din aceste zile când a început să se apropie, destul de timid, anotimpul călduros !!! norii negri, plini de apă, sosesc brusc, ameninţători, însoţiiţi de un vnt rece, dar efectul este plăcut... aproape uitasem cum este să vină o ploaie şi după aceea să fie tot cald... 
Gândurile ... îmi sunt cam amestecate... când sunt cu un subiect arzător, când intră de-a valma un altul şi mă face ''varză'' descoperind că sunt atâtea solicitări de care nu reuşesc să mă ocup !!! eu care am fost obişnuită să fiu ordonată în gânduri şi fapte - nu-mi place dezordinea! de fapt lupt cu avalanşa de solicitări aiuritoare, încercând o anume ''ordine'' planificată a activităţilor,, dar - adesea - mami este cea care îmi schimbă brusc ''programul'' şi aproape mă aiureşte şi pe mine pentru că ea are alte urgenţe şi le doreşte pe cât mai multe rezolvate, cu o exigenţă specifică ei - este doar născută într-o zi a ''rafinamentului''... şi seara când trag ''linie'', constat că am realizat multe, sunt frântă de efortul depus - greu adorm de oboseala zilei - dar că mai am multe nerezolvate din ''planificarea'' mea... câteodată îmi readuc aminte că Eliade reuşea să doarmă puţin şi să realizeze enorm de multe ! am cam început să aplic ceea ce spunea Scarlet în ''Pe aripile vântului'': '''şi măine e o nouă zi...'' (sau cam aşa ceva...)
Vineri ... este ziua 'bilanţului'' pentru o întreagă săptămână ! greu să rememorez câte vrute şi nevrute activităţi am avut !!!   
Recunosc ... că sunt în continuă adaptare la viaţa simplă de femeie dar şi de ''băiatul'' familiei... în continuă adaptare la viaţa traiului la ţară, la casă... surprize apar tot timpul: fie de la vremea în continuă schimbare, fie de la bătrâneţea ce se instalează, pe zi ce trece, în rândul membrilor familiei... nu m-am gândit că va fi chiar aşa! 
Bucătăria ... este când asaltată de toţi, când nu mai o întreabă nimeni de nimic... am descoperit că o obosesc mai mult seara, după ce toată suflarea gospodăriei s-a retras pentru odhnă... şi asta pentru că am sediul stabilit aici - am rămas aşa din timpul iernii !  
Sunt ... cu papucei şi pijamale (pantalon verde deschis, bluza verde cu floricele mărunte)... baticuţul meu verde - ce îmi strânge tâmplele -.mă ajută să mă concentrez... ora este târzie - am realizat un somnic mai devreme şi m-am ''trezit'' că nu am scris pe aici... 
Bodyguarzii ... sunt aproape ok... Puiu are un comportament ca de pisicuţă: vrea să fie răsfăţat, să fie mai tot timpul cu noi, să cerceteze totul... Leuţu dă semne de bătrâneţe: cred că uită că a mâncat şi cere des... acum câteva minute, am fost la el şi i-am dat biscuiţi - nu aveam altceva la îndemână - că lătra supărat cu vocea lui de ''bariton'' şi cred că-i deranja pe toţi în liniştea nopţii... şi mănâncă zdravăn, nu ca Puiu care mai mult gustă.   
Weekendul ... va începe, cred, tot cu o ... pomană (alt vecin ... nu mai ştiu, parcă după 2 ani şi jumătate...)... voi merge şi eu cu mami - am primit 2 colăcei (cu lumânare şi o bucâţică de rahat) ca o invitaţie de a merge... ca de obicei nu am auzit când ne-au strigat la poartă (nu se aude în casa ce are ferestre duble) dar atât au lătrat bodyguarzii că mami s-a dus la poartă ca să verifice... poate o să reuşim şi să spălăm rufe, am tot amânat din diverse motive - mami  va fi la ''maşină''  şi eu la întins rufele (eu o să am, ca de obicei,marele rol: secundar !). 
Munca mea ... a fost şi prin casă - dimineaţa - şi prin grădini, şi prin oraş...am adunat şi am pus la uscat muşeţel - ca niciodată aşa de  mult ! şi mai este prin grădini - ticuţu a început să fie enervat de atâta muşeţel şi mi-a cerut să tai cu totul zone întregi, car braţe întregi de plante şi apoi le adunăm florile - ca să aibă spaţiu mai mult de plimbare ! mai avem şi pătlagină adunată şu aşezată la uscat dar mai puţină pentru că ne-am axat mai mult acum pe muşeţelul ce ne-a invadat spaţiile libere din grădini...avem pe mijlocul grădinii mari o alee de ciment ce străbate toată curtea dar lateral avem alei pe care am lăsat iarbă - şi aici creşte într-una iarba cu atâtea ploi !!! periodic o tai şi o las măruntă - devine o necesitate să îmi cumpăr o coasă... aaaa, era să uit de căpşuni - sunt atât de multe... adunăm periodic pentru a mânca dar şi pentru dulceaţă: mami a reuşit să ne prepare deja ceva dulceaţă dar şi sirop mult - căpşunile au prea multă apă... era să uit: am pus araci la roşii (deşi sunt încă mici cele mai multe... dar ticuţu a zis că le va proteja aracul în caz de ploaie mai rea...) şi am bătut la fiecare de m-am săturat până a intrat mai mult în pământ...   
Tv-ul ... este aprins mai toată seara şi noaptea... mai privesc la câte ceva, mai adorm... din camera de alături se aude tic-tac-ul ceasului... din când în când mai declaşează frigiderul şi se aude mormăitul lui (toată lumea se odihneşte iar el, nu !)...       
Avem ... în gădiniţa, din faţa casei, o explozie florală: aproape totul este înflorit !
O imagine ... de final de ''jurnal'': o păpădie - are un farmec aparte ! şi mă obligă să gândesc la efemera viaţă pe care o ducem !


  

6 comentarii:

  1. C-am melancolica aceasta fila cu un iz de oboseala si tristete de jurnal iti doresc pace liniste si bucurie draga prietena !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      posibil ca ora înaintată în noapte m-a transformat într-o melancolică...
      mulţumesc frumos pentru urări - într-adevăr pe acestea mi le doresc: linişte şi bucurie!!!
      din inimă, cu drag, îţi doresc o seară cât mai plăcută!

      Ștergere
  2. Casa si gradina inseamna mult lucru, cu atat mai mult cu cat pe umerii tai cad toate treburile grele. Oboseala si satisfactie, nu ? Pofta mare la capsuni !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      cât de adevărate cuvinte: oboseală şi satisfacţie - le simt adesea seara !!!
      de câte ori voi mânca din căpşuni, mă vou gândi, cu drag, la prietenii mei virtuali !
      cu drag, îţi doresc o seară cât mai plăcută!

      Ștergere
  3. E greu cand o iei pe un drum diferit in viata, obisnuinta vine cu timpul, mult timp.. Iti doresc multa sanatate si rabdare sa le induri pe toate.
    Poate ne areti florile din gradina :)
    Un weekend minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      schimbarea a venit cam brusc, acum a mai trecut impactul loviturilor! m-am adaptat din mers şi m-a ''ajutat'' mult declanşarea bolii lui ticuţu, astfel am uitat de mine !!!
      nici nu mi-am dat seama cât de repede au zburat anii...
      cel mai mult sufăr pentru semnele de bătrâneţe din viaţa părinţilor - de-aş putea''îngheţa'' vârsta părinţilor, ce minunat ar fi !!!
      altfel sunt o luptătoare, îmi place munca (activitatea) şi sunt bucuroasă când reuşesc ceva prin gospodărie - sunt un sufleţel ce a trăit toată viaţa aproape departe de natură, într-un apartament la bloc ! ce mult îmi pare bine, am reuşit să învăţ practic, pe teren, cum arată frunzele diferiţilor pomi fructiferi şi cum îi pot deosebi încă de mici... pentru mine este o mare realizare, recunosc!
      cu drag, îţi doresc o seară cât mai plăcută!

      Ștergere