miercuri, 12 noiembrie 2014

plăcintă cu dovleac...

... în perioada friguroasă, una din tradiţiile familiei este plăcinta cu dovleac!
... pentru că deja am povestit despre aroma acestei plăcinte, vă descriu aici cum prepară mami această gustoasă plăcintă:
     ''se iau 2-3 dovleci (numiţi ''plăcintari''), se taie, se curăţă de coajă, se taie în cubuleţe mari care se trec apoi prin robot ca să devină şuviţe mărunte. se pune ulei într-o tigaie şi se prăjeşte atât cât dovleacul să nu fie crud. când este gata, dovleacul se dă la rece, se adaugă zahăr tos (după gust) şi scorţişoară măcinată fin (tot după gust).
... în timp ce se răceşte dovleacul, se pregăteşte aluatul: într-o cănuţă (de un sfert) se pune 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, puţină sare şi apoi apă şi se dizolvă.
... se cerne făina (aprox 1 kg şi jumătate). 
... în făina cernută se face o gropită şi se pune soluţia cu bicarbonat şi sarea, apoi se adaugă apa, treptat, frământând până se va obţine un aluat potrivit de consistent. se lasă 15-20 minute la odihnă.
... apoi se presară făină pe masă, se aşează aluatul si se împarte în 3 bucăţi mai mici. 
... fiecare bucată de aluat se intinde, ca o foaie potrivit de groasă. două foi se ung cu ulei, iar o bucată de aluat nu se unge cu ulei. 
... se ia o foaie de aluat unsă cu ulei, se aşează deasupra foaia de aluat neunsă si apoi se aşează deasupra cealaltă foaie de aluat unsă cu ulei. 
... se întinde totul ca o foaie mare, subţire atât cât permite calitatea făinii.
... se ia foaia de aluat pe vergea, se aşează pe o coală albă de hârtie, se presară pe aluat ulei cu linguriţa, câte puţin, formând cercuri. 
... se aşează dovleacul preparat - mai înainte -, uniform pe toată suprafaţa aluatului, apoi se ruleaza aluatul folosindu-ne de foaia de hârtie, rulând astfel aluatul dinspre în afară spre mijlocul foii, din ambele părţi. 
... se taie foile rulate conform dimensiunii tăvii şi se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt, până se umple tava. 
... se taie aluatul în bucăţi - la dimensiunea dorită la final - şi se presară ulei pe deasupra aluatului - dar nu foarte mult ulei!
... se coace la cuptor, la început timp de 30 min la 200 grade, apoi se trece la 260 de grade timp de 15 minute, se întoarce tava - pentru coacerea uniformă a aluatului - încă timp de 15 minute. 
... se scoate plăcinta din cuptor, se pudrează cu zahăr pudră vanilat.''
     POFTĂ BUNĂ! 

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      da, plăcintele sunt atât de bune că au intrat şi în zicale!
      cu drag, îţi doresc o după-amiază plăcută!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mă bucur că îţi place plăcinta cu dovleac!
      duminică plăcută!

      Ștergere
  3. Noi adoram placinta cu dovleac. Am in piata o tanti de la care cred ca eu ii cumpar un sfert din tot dovleacul pe care il are. Eu chiar in fiecare saptamana fac placinta. fetele mele il mananca si copt in cuptor. nu stiu ce calitati nutritive are, dar banuiesc ca face numai bine.

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      pentru noi, dovleacul este o adevărată minune în anotimpul friguros!
      cu drag, îţi doresc o seară cât mai plăcută!

      Ștergere