miercuri, 11 septembrie 2013

... vara-toamna ...

... de când stau acasă oră după oră/zi după zi - particip la aproape toate activităţile gospodăriei ...
... am udat toată vara, am cărat lemne, am tăiat copaci prin curte, l-am ajutat -  la tăierea lemnelor  - pe băiatul cu drujba, am spart buturugile (mai acceptabile ca mărime!) cu toporul, am reparat gardul (căţeii mei se enervează când simt câini străini şi se reped spre gard cu lăbuţele lor şi ulucile sunt împinse de forţa lor!)...
... am curăţat - atât cât s-a mai putut - piersicul din faţa casei: lacom, a avut câte 5-6 piersici pe crenguţă, buchete-buchete, - nouă ne-a fost milă să le rărim ... şi ne-am trezit că s-a rupt o creangă prea grea: am sprijinit crenguţa ... şi în restul piesicului, am rărit (cam târziu...) piersicile! ... acum aşteptăm cu speranţa să se coacă piersicile salvate!!!
... ziua de alaltăieri a venit cu o mare noutate: mami a cules strugurii (avem o viţă mare care s-a întins pe un gard în jurul grădinii mici - şi am udat-o toată vara ...) - aproape 6 găleţi ... a fost prima oara în viaţa când am "călcat" boabele de struguri aşezaţi într-un vas mare!!! o senzaţie deosebită să simţi boabele mărunte sub talpă, să-i spargi şi să ţâşnească zeama dulce şi parfumată ...m-am "jucat" destul de mult pentru că boabele se sparg dar mai şi "fug" ... apoi i-am mai stors, printr-o strecurătoare, în găleţi curate ... am băut must - cred că toţi am băut prea mult !!! lacomi !!! aroma şi dulceaţa nemaipomenită a mustului !!! a mustului nostru!!! a doua zi nimeni nu a mai băut must - am suferit toată noaptea ... m-am gândit la secvenţele din filme - când fete frumoase sunt la "zdrobit" struguri ... cum or avea tălpile picioarelor, la final? ale mele au rămas colorate, albastre...
... ieri am început o altă activitate: săpatul cu cazmaua!!! mami mi-a arătat primul sector de săpat (dimensiuni de 4x7 m) ...l-am săpat în 2 reprize:de dimineaţă şi după-amiază! l-am terminat!
... azi am avansat la zona 2 unde se află trei parcele, cu alei între ele, şi a trebuit să îmi trasez linii - ca să nu greşesc linia dreaptă!!! am terminat pe la ora prânzului!!!
... am curăţat smochinul de crenguţele mai tinere!
... de mâine urmează să sap, la cazma, altă parte a grădinii mari, din spate: tot vreo 4x7 m ...
... zi după zi - învăţ ... câte ceva din multitudinea activităţilor ...

5 comentarii:

 1. spor la lucru!
  sunt atat de multe de facut in curte in fiecare anotimp...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc pentru vizita!
   stiu ca si tu ai multa activitate, mai tot timpul!
   eu acum am descoperit, cu adevarat, farmecul acestei gospodarii!

   Ștergere
 2. Multa treaba dar si multe satisfactii :) Stii ca mustul se poate fierbe indelungat pana se concentreaza si devine ca un sirop gros. Metoda asta se foloseste din timpuri stravechi, de pe vremea cand nu exista zaharul ca indulcitor. Mie imi place sa folosesc mustul pregatit asa la gatit, mai ales la prajituri :)
  Toamna frumoasa, tie si celor dragi !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc frumos pentru vizita - mi-era dor! mustul a fost "transformat" in vin de o multime de musculite...cred va rezulta un bun vin! prima noastra mare productie de vin!!! 4 litri x 4 bidoane cu ...vin!!!

   Ștergere
 3. Ce frumos povestesti despre lucrurile simple:). Sunt atat de multe de facut intr-o gospodarie...si munca atat de grea dar si de placuta. Eu nu am baut must de cativa ani, poate pentru ca nu l-am mai stors eu (la teasc, n-am folosit picioarele niciodata)

  RăspundețiȘtergere