sâmbătă, 16 martie 2013

... gânduri despre un mentor spiritual (1)...

... nu mă gândeam vreodată că am să ajung să scriu şi să împărtăşesc multe din amintirile şi gândurile mele - unele foarte dragi mie - tuturor celor care vor avea o clipă de curiozitate ca să îmi viziteze blogul! ...
... copilăria şi tinereţea mea - au fost pline de căutări spirituale! am citit mult, am căutat mult (nu ştiam să spun clar ce anume!!!), mi-am dorit un mentor spiritual, un exemplu pe care să îl pot înţelege  (cu mentalitatea specifică mie!) şi să îi pot urma paşii prin care a putut să-şi dezvolte personalitatea...
... târziu de tot, după revoluţie, am reuşit să găsesc şi cărţile pe care nu putusem să le găsesc în regimul politic anterior! am cumpărat în primii ani de după revoluţie - atât cât au fost în stare fondurile buzunarului meu - multe din ediţiile unor valori care nu au circulat în România comunistă, scrise de CIORAN, IONESCO, ELIADE... asta ca să dau câteva nume din multele lecturi de care m-am bucurat după 1989 - graţie celor ce s-au jertfit pentru libertatea noastră! nu am putut să ţin pasul cu numărul cărţilor care au apărut continuu, mai ales la editura HUMANITAS (editura mea de suflet!) ... încet-încet, s-au stricat de tot timpurile şi "buzunarul" meu a devenit din ce în ce mai redus! înainte nu găseam cărţile în librării, acum le găsesc dar nu mi le mai pot permite să le cumpăr!
... una din personalităţile care au avut un mare impact asupra gândirii mele - deja matură, după Revoluţie - a fost  MIRCEA ELIADE ... ştiam multe despre ELIADE dinainte de Revoluţie dar acum am reuşit să îmi completez multe din goluri! 
... pe 13 martie s-au împlinit 106 ani de la naşterea sa!!!
... cred că este un nume cunoscut ... dar asupra câtor persoane a avut impact filozofia sa de viaţă, în modelarea lor?!
... eu mă bucur că pot spune că ... citind aproape tot ce am putut găsi din scrierile sale - fermecată de volumul imens de scrieri ale sale şi subiectele abordate - am învăţat că te poţi auto-modela/ auto-educa, încet-încet, cu răbdare dar şi cu multă perseverenţă ... 
... forţa exemplului dat de ELIADE a fost imensă pentru mine! 
... am înţeles bine "mesajul" şi am forţat, ca şi el, posibilităţile fizice şi spirituale specifice personalităţii mele (fiecare cu domeniul lui de activitate şi mai ales, cu gradul lui de inteligenţă - sunt atât de departe de nivelul său de inteligenţă - sunt ca un grăunte de nisip...)! am muncit mult cu mine încercând, zi după zi, să experimentez pe pielea mea unele din încercările sale reuşite: să reduc timpul acordat somnului şi apoi, să încerc să realizez o modelare a voinţei! măcar atât!
... greu!!! 
... am avut şi am încă o mare încăpăţânare, o dorinţă de a realiza lucrurile cum vreau eu - nu cum ar trebui! e greu să devii obiectiv!
... îmi place comunicarea cu "societatea/socialul" dar nu am acceptat valorile impuse de ceilalţi, am căutat şi caut în continuare, oaza mea spirituală, comunitatea restrânsă în cadrul căreia să simt acele valori comune, pe care eu le respect şi pe care mi-am clădit - atât cât am putut - propria viaţă!
... nu este uşor şi am devenit încet-încet şi mai singuratică ... vremurile în care a trăit  ELIADE i-au permis să evadeze în lumea asiatică ... dar eu?! unde să evadez?! ... societatea noastra acceptă mai uşor pe cel care râde, glumeşte despre orice, superficial, păstrător de obiceiuri "că aşa face toată lumea", fără prea multe întrebări privind existenţa sa şi dedesubturile gândurilor şi faptelor!
... sorry, am luat-o razna puţin! 
... practic, întâlnirea mea cu ELIADE a fost prin ceva concret! imediat, în zilele de după Revoluţie, am descoperit într-o librărie un afiş ce reprezenta o fotografie cu MIRCEA ELIADE, gânditor şi cu nelipsita sa pipă (!) ... am cumpărat afişul imediat (parcă îl aşteptam de o viaţă!), i-am adăugat 2 scândurele (beţigaşe) şi l-am atârnat pe perete, în biroul unde lucram ... nu cred că a plăcut altcuiva ce am afişat eu pe perete dar nimeni nu mi-a zis nimic! şi zi de zi, privind la el, am "rumegat" toate cele citite şi recitite din scrierile lui ELIADE şi ale celorlalţi mari scriitori îndrăgiţi de mine ... şi zi după zi, totul a lucrat încet în interiorul meu! 
... am reuşit să îmi îmbunătăţesc multe laturi ale personalităţii! poate că mai am multe care nu sunt încă rezolvate ok!
... dar ştiu sigur că ELIADE a avut o mare influenţă asupra mea! mi-ar fi plăcut să îi transmit că a fost un mentor spiritual pentru mine!
... am căutat ceva pe Youtube şi am găsit un video înregistrând o părticică din gândurile sale:2 comentarii:

  1. Atunci, dupa revolutie, am cumparat si eu Eliade si Cioran, poate avem in biblioteca aceleasi editii ... dar n-am aprofundat atat de mult, timpul meu de reculegere era limitat, n-am ajuns niciodata la performanta ta ... Nu te simti singura, un om care gandeste nu e niciodata singur. Noapte buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc frumos pentru vizita! nu cred ca sunt in mod real singura ... sufletul meu este singuratic! ...acum am tot timpul ceva de realizat, imi zboara timpul! sper sa am timp mai mult de citit la pensie ...inca mai sunt carti in biblioteca mea care asteapta sa fie citite!

      Ștergere