duminică, 24 februarie 2013

... Mario şi o vizită de neuitat ...

... sâmbătă am mai vizionat ceva frumos la televiziunea mea favorita (de suflet), nhk world !
... nu cred că îmi va fi uşor "să trec în revistă" câteva din cele vizionate ...
... ...
    Mario, un italian înalt (faţă de japonezi! ), frumos, încă prezentabil de tânăr, de ani mulţi în Tokyo, patron al unui restaurant şi bucătar renumit!!!
    nu cunosc prea multe despre Mario dar ... am vizitat împreună cu el - prin intermediul filmului prezentat - zone atât de variate din Japonia şi atât de uimitoare prin frumuseţea peisajului, clădirilor, oamenilor ...
    o frumoasă doamnă japoneză l-a însoţit şi i-a prezentat minunăţiile spaţiului greu accesibil unui străin ...
    şi aşa am reuşit să văd parcuri, temple ... dar şi ceva special (zic eu!) cum este o bucătărie din arealul unui templu budhist şi cum se găteşte, şi cum se poate tăia un peşte - fără a-l atinge cu mâna - ce urmează a fi dăruit ca ofrandă zeilor, cum stau frumos japonezii la templu, după slujbă şi mănâncă preparatele pregătite pentru acea sărbătoare de cei de la templu ...
    mai aparte a fost modul de pregătire a cinei oferite de către japonezul considerat o valoare în acest domeniu al bucătăriei KAISEKI, în special în Kyoto ... au fost prezentaţi toţi ''paşii'' gândirii meniului: ce alimente, ce arome, ce vase (vechi, păstrate de generaţii, de către familie) să fie utilizate la servirea preparatelor ... totul special pentru a-i creea italianului (foarte bun bucătar şi cunoscător al mâncărurilor japoneze !) senzaţia că este la el, în Italia ... deşi produsele erau din Japonia! 
    servirea preparatelor într-un spaţiu specific elitelor (care îmi amintea de "Shogunul"!), cu o eleganta masă neagră, unde erau aşezaţi italianul (prea înalt - stătea la măsuţa mică, cu picioarele întinse pe dedesubt şi aşa părea de înălţimea celor din jur!!!) şi doamna japoneză (ce-l însoţise peste tot)! 
    soţia gazdei prezentând primul meniu - gătit de ea, special pentru un astfel de oaspete ... 
    fetele japoneze care serveau repede şi cu graţie, alergau prin nenumărate camere japoneze din bucătărie până în camera specială de oaspeţi, tăviţe cu preparate care mai de care frumos aranjate, şi care făceau deliciul celor doi oaspeţi!!!
    bucătarul adjunct (şeful trupei de fete ce serveau) care aştepta în bucătărie şi cerea fetelor, la fiecare revenire, să afle cum au reacţionat oaspeţii admirând preparatele, apoi consumându-le ...
    italianul trăia fiecare scenă şi consuma fiecare preparat ca într-o magie/un ritual ... 
    apoi seara se termină - ca o mare onoare - într-un mod şi mai deosebit: italianul este îmbrăcat în kimono şi participa, însoţit de doamna japoneză, la ceremonia ceaiului ... pregătit în onoarea sa, de o personalitate în acest domeniu!!!
    la plecare, spaţiul străbătut prin curtea plină de lumini specifice lampioanelor, printr-un spaţiu tot plin de magie... 
... 2 ...
    Mario-italianul pregăteşte şi el o seară cât mai deosebită, la el la restaurant avându-l ca oaspete pe japonezul-gazdă însoţit de doamna japoneză, ghidul italianului de mai înainte!
    bineînţeles că, având asimilate tradiţiile bucătăriei japoneze, reuşeşte să prepare şi el o cină deosebită reuşind să obţină uimirea şi admiraţia japonezului privind arome şi culori, mod de preparare şi prezentare a preparatelor, cei doi (japonezul şi italianul) strângându-şi mâinile, la finalul serii, ca între doi egali!!! 
    acum, vorbele mele nu pot descrie corect ceea ce am vizionat, pentru că magia vine din a viziona imaginile filmului pentru a observa toate detaliile pregătirilor, coloritul vieţii japoneze (îmbrăcămintea, hrană, spaţiu de locuit, de lucru, de plimbare şi de rugăciune, etc) ...
... să simţi spiritul Japoniei !

2 comentarii:

  1. Trebuie sa programezi o vizita in Japonia :) Esti atat de pasionata de tot ce tine de ea ...

    RăspundețiȘtergere
  2. stii, ai dreptate - teoretic!
    practic, ramane tara mea de suflet!

    RăspundețiȘtergere