marți, 13 martie 2012

borşul tradiţional...

     Specific zonei din care venim, vechiul Regat, este...BORŞUL...pentru că micuţa mea spune că "cea mai bună ciorbă este cea cu borş"!
     El se prepară din 1,5 kg de tărâţă, o legătură de leuştean, cam 2,5 litri de apa şi un castron de "uşti" (sau 1 litru de borş, dacă nu se găsesc "uşti")! Mai trebuie un borcan/vas din sticlă sau din lut (de preferat)!
     De preferinţă dimineaţa trebuie începută "plămădirea" borşului, pentru a se termina până seara (dacă se începe seara, va ieşi borşul slab)...
     Tărâţa se pune în borcan. Se adaugă un castron plin cu "uşti" (compoziţie veche-tărâţă fermentată-luată de la alt borş) sau 1 litru de borş gata preparat. Se amestecă bine compoziţia şi apoi se adaugă cam 1/2 litru de apă fierbinte! Se amestecă bine. Se acoperă vasul şi se lasă la cald, pentru fermentare 1/2 zi.
     Se fierb apoi 2 litri de apa. Se toarnă apa fierbinte peste compoziţia fermentată, în vasul aşezat într-o tavă metalică. Se adaugă leuşteanul (de preferat verde, proaspăt). Se leagă la gură (se inchide ermetic) vasul cu compoziţie (pentru a putea fermenta mai bine compoziţia).
     Tradiţia cere ca, fără să fie anunţaţi cei din jur, borşul iese mai acru, dacă imediat ce s-a lăsat compoziţia la fermentare, se "rup" urechile membrilor familiei - aşa încât să-i doară!!!
     Se lasă compoziţia o zi şi o noapte, tot la cald!
     După ce a trecut perioada de fermentare, se desface vasul şi se gustă ca să se determine cât este de acru! Dacă este suficient de acru, se strecoară lichidul...pentru a fi apoi consumat, băut simplu sau adăugat în ciorba!
     Se fierb 2 litri de apă şi se pun din nou peste compoziţia rămasă în vas! Se închide ermetic vasul! Se "rup" urechile celor din jur... Se lasă compoziţia la fermentare o zi şi o noapte, tot la cald! Se strecoară lichidul ... 
     Se poate repeta "primenirea" borşului de 3 ori, în total!
    După aceea, se păstrează "uşti" (cam un castron plin cu compoziţia fermentată) şi se aruncă
restul de compoziţie veche din vas! Se reia prepararea borşului de la început!

3 comentarii:

  1. Cum adica va iesi slab daca se face seara? Pai eu ma tot intrebam de ce nu e acru, dar eu numai seara il fac, asa ca il mai incalzeam:)) sa fermenteze mai bine dupa o zi. Leustean n-am pus pana acum, ci o crenguta cu frunze de visin. Am sa incerc si dupa reteta ta, tarata e doar de grau? eu pun jumatate de tarate de grau si jumatate de porumb. Intr-adevar cel mai bun bors e cel cu bors fermentat, orice alt inlocuitor ii schimba gustul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru vizita! Gospodinele dinaintea acestor timpuri, aveau retete mostenite din mama in fiica...Sunt multe mici trucuri pe care daca nu le stii, muncesti mult si nu ai rezultatele asteptate!

      Ștergere
  2. Ce gustos :)
    Si eu ma gandesc de ceva timp sa incerc sa imi fac si aici.
    Multumim pentru reteta

    RăspundețiȘtergere