luni, 18 iunie 2018

gravitate şi pedanterie. ..

George Topîrceanu
                                      Pagini de proză
                               -Gravitate şi pedanterie-

        Un eseist de mare talent amintea nu de mult, într-un frumos articol, observația curentă că omul prost are oroare de glumă, de ironie, de persiflaj.
        E explicabil. Mai întâi, pentru că prostul nu e în stare să descopere raporturi mai subtile între idei sau lucruri (şi nici să le înțeleagă); ironia spirituală e o armă pe care natura i-a interzis-o pe veci. Apoi, fiindcă prostul simte instinctiv în această armă, mânuită de alții, o primejdie mortală pentru el.
         Omul deştept, în contact cu prostul, degajează electricitate. Un curent de râs, un curent electric pozitiv străbate lanțul spectatorilor. Dar prostul e însemnat de natură la cap la semnul (-) minus. Scânteia electrică îl trăsneşte.
                                    ======
         Creierul omului prost e ceva echivalent cu un material rău conducător de electricitate, ceva uscat, mumificat, lipsit de seva vieții: lemn, postav, faianță... în curentul umanității cugetător, prostul e o solutie de continuitate. În râul cu mii de fațete fluide care oglindesc divers realitățile universului - el stă, opac şi inert: un pietroi.
                                    ======
        Prostul are ambiția să fie luat în serios.
        Mai cu seamă după ce a ajuns, ori i se pare numai c-a ajuns, în societate sau în stima contemporanilor, la o situație uzurpată prin şiretenie practică, prostul ține grozav să fie luat în serios. El are acum un interes vital, să nu râdă nimeni. Uitați-vă cum aruncă împrejur priviri bănuitoare, de legitimă suspiciune... Un zâmbet, abia schițat, îl scoate din fire. Şi, ca să exhorteze parcă pe cei din jurul lui la seriozitate, prostul devine extraordinar de grav. Cu cea mai măruntă ocazie, el oficiază....
       Aşa se explică gravitatea proverbială a prostului în exercițiul funcțiunii: este o atitudine preventivă, un antidot elaborat cu anticipație.
                                  ======
       Într-o profundă analiză a cauzelor comicului, Bergson amintește în treacăt observația că orice deghizare, involuntară sau conștientă, are în ea o virtute comică.
       Prostul ne dă întotdeauna impresia că se deghizează. Are aerul că se face...
       Dar această impresie e prea subtilă. Efectul comic e şi mai puternic atunci când prostul se deghizează anume. Pentru că, simțindu-se în adevăr un dezarmat, o victimă predestinată în concurența vieții, nu arareori prostul caută şi găseşte un refugiu în şarlatanism. În acest caz, el încearcă să joace rolul unui personagiu la care aspiră -- şi face tot chipul să pară că este în adevăr ceea ce ar vrea să fie.
        A-l demasca -- înseamnă a-l ucide.
        A râde -- înseamnă a-l fi demascat.
                                  ======
        Prostul se deghizează adesea în savant, în om de ştiință. În această ipostază el observă cu atenție şi imită tot ce poate imita, tot ce e exterior şi aparență în activitatea omului de ştiință. Mai cu seamă vocabularul... Pedanteria e o formă curentă a prostiei umane. Pedantul e un prost deghizat în savant. Pe stradă, la masă, în efuziunile lui amoroase chiar, prostul va vorbi numai 'în ordine ştiințifică', papagaliceşte, întortocheat și grav.
        Să nu te pună păcatul să râzi, că devine agresiv: batjocorește ca o țigancă şi stupeşte ca o mâță. Dacă face pe chimistul, se solidarizează imediat cu Lavoisier. Se identifică cu care Chimia.
        De obicei însă nu face pe chimistul, ci pe filozoful, pe sociologul, pe estetician,  pe poetul modernist -- având iluzia că în aceste ipostaze poate scăpa mai uşor de control -- și dacă râzi de el se solidarizează cu Kant, cu Bergson, cu Mallarmé... Şi nu-şi dă seama că activitatea lui care parodiază, inconştient de la o vreme, activitatea omului de ştiință, a filozofului şi-a poetului, are o savoare comică de aceeaşi natură şi egală în efecte cu aceea pe care ți-o procură o maimuță când imită inconştient gesturile exclusiv umane.
                                   ======
        Nu. De adevărații oameni de ştiință, nici prin minte nu ne trece să râdem. Dintre toate felurile de oameni 'mari' (politici, războinici, artiști chiar), aceştia ne par cei mai vrednici de respectul nostru.
        Pemiteți însă ca şi pe viitor să râdem de şarlatani şi de pedanți, care sunt cea mai dăurnătoare plagă a tinerei noastre culturi româneşti. Şi să suspinăm, în speță, după un Maiorescu... pe care necesitatea actuală va trebui să-l producă.
              (G.Topîrceanu, "Gravitate şi pedanterie")    
        - http://ro.m.wikipedia.org/wiki/George_Top%C3%AErceanu -

... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina (http://zinnaida.blogspot.ro ) unde veți găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul "Click & Comment Monday" ,
... distribuie pe rețele articolele care îți plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este: "Gravitate şi pedanterie" de G. Topîrceanu.

17 comentarii:

  1. E ceva...! Cred ca Topîrceanu a urmarit talk-show-urile româneşti! :)) Si nu numai! Oare nu se mai schimba ceva in ţara aceasta?! :)
    Excelenta postarea! Dulce-amaruie. Nu ştiu daca sa râd sau sa plâng! Aleg sa râd! :)
    Iti doresc sa ai o saptamana linistita, draga prietena-japoneza! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aşa se pare ! Nu numai Caragiale a imortalizat comportamentele de pe la noi, ci şi Topîrceanu !
      Căutam altceva pentru "Citate favorite" când am descoperit aceste rânduri scrise de Topîrceanu parcă privind şi ascultând ce se întămplă azi în țara noastră...
      Mă bucur că ți-a plăcut ceea ce am descoperit în acest volum de demult...
      Îți doresc o seară plăcută ! Pupic !

      Ștergere
    2. Acestor momente - cand cautam una si dam de alta - le putem spune... serendipitate. :)
      Mi-a placut atat de mult postarea incat nu am rezistat tentiei si, cu trimitere spre textul tau, am postat la mine cateva "exemple". :)
      E prea tare textul pentru a nu-l pastra "la colectie".
      Sper ca nu te deranjeaza - oricum, nu am postat totul acolo (ar fi... obrazniciei din partea mea) :)
      Pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  2. o saptamana frumoasa si linistita! multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata exactitate in a recunoaste si exprima cu finete aceste aspecte! Topîrceanu a fost un OM Mare!
    multumi pentru aceste minunate rânduri - tare mi-au placut expresiile si gândurile selectate de tine aici, Prietena draga! Primul pasaj este de nota 1000! Am sa mi-l copiez sa il citesc mai des :-)
    O saptamana minunata sa ai! Pupici <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut şi alegerea pentru această săptămână!
      Caut şi eu subiecte care să răspundă zbuciumului meu sufletesc!
      Şi eu îți doresc o săptămână plină de realizări !
      Pupic !

      Ștergere
  4. Este o "vorba" pe care o stiu dela bunicul meu Taia: "Prostul daca nu e si fudul, nu e prost destul" :)))).
    George Topirceanu si o descriere a societatii in care traim.... bine ca ne-a ramas umorul. Cat ni l-or mai permite.. :))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, avea dreptate bunicul tău !
      Noroc că mai facem haz de necaz !
      Pupic !

      Ștergere
  5. Marii scriitori au calitatea de a fi mereu contemporani, indiferent cât de vechi sunt ei! Topârceanu o dovedește din plin! Fiecare cuvințel din citatele alese de tine este valabil și astăzi. Și probabil va fi mereu.

    Săptămână excelentă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai scris bine ! Mă bucur că ți-a plăcut alegerea mea !
      Îți doresc multă, multă sănătate !
      Pupic !

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Da şi mie mi-au plăcut mult şi m-am gândit că ar fi păcat să nu le transcriu aici !
      O seară plăcută îți doresc !

      Ștergere
  7. Ha, ha! Super tema aleasă! Și atât de actuală! Ar merge acest text să fie trimis.... în Parlament! Se potrivește la fix cu multe personaje sinistre de pe acolo, care mai au și pretenția să-i luăm în serios. Bieții de ei, cât sunt de jalnici!

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pare că scrierea lui Topîrceanu este actuală din păcate! Mă bucur că ți-a plăcut transcrierea acestei schițe !
      O seară liniştită îți doresc !

      Ștergere
  8. Topîrceanu are har și umor indiferent de subiectul abordat. O ironie fină dar mușcătoare străbate, asemeni curentului pe care prostul nu-l poate percepe, întreaga scriere. Actuală precum scrierile lui Caragiale, se pliază perfect pe realitatea zilei. Am recitit tot și m-a reconfortat, alegând și eu râsul, care e mai inteligent în aceste...situații! :)))
    O alegere excelentă, dragă prietenă!
    O zi cât mai reușită îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucură cuvintele comentariului !
      Îți doresc multă, multă sănătate !
      Pupic !

      Ștergere