vineri, 29 septembrie 2017

jurnalul (219)



Azi ... 29 septembrie, ora 20.30
O săptămână ... plină de frig... doar pe la mine a fost cald - am transpirat muncind !
Am avut … o experienţă deosebită: am fost chemată, ca ajutor, la cules de struguri !!! rugămintea a fost din partea singurului vecin cumsecade... inutil să vă spun că mami şi ticuţu m-au ameţit cu sfaturile: să nu stau prea mult de vorbă (cu cine ?! eu nu prea cunosc multe persoane), să nu mănânc struguri mulţi că mă va durea burtica (mami mi-a dat, în buunar, biscuiţi obişnuiţi - leac pentru stomac), să am grijă să am haine multe pe mine ca să nu-mi fie frig, şi multe altele... o altă experienţp deosebită: dimineaţa, vecinul m-a luat sus, în cabina tractorului - ce avea o căruţă agăţată... pe drum - şi la dus şi la întors - am avut în cap doar fragmente de versuri cu ''neica'', tractor'' şi ''ogor''... foarte nostim, m-am simţit ca un copil cu o jucărie nouă !  
Gândurile … mi-au zburat la părinţii mămicuţei mele, la via lor de pe deal, la o viţă-de-vie albă (cu un gust minunat !) special păstrată pentru mine ca să o culeg şi să o ciugulesc cu drag... la via vecinului am descoperit această viţă-de-vie albă şi brusc m-am întors la anii copilăriei !!!
Recunosc ... că am vorbit puţin la culesul viei - am fost instruită cum trebuie să tai, să îndepărtez boabele necoapte şi eventualele uscături - şi am reuşit să culeg strugurii de pe un rând lunggggg (mai puţin câteva viţe pe la care au mai trecut vecinul şi o nepoată care era pe rândul de lângă mine)... nu am reuşit să mănânc decât am gustat un bob din viţa cea albă - mi-a fost teamă să mănânc struguri mulţi (eu de fapt nu am obiceiul de a mânca mulţi odată, ci îmi place să ciugulesc câte un bob aşa din când în când) !!! la terminarea activităţii, am mâncat acolo, cu toţii, pe o pătură mare aşezată pe pământ - o experienţă iarăşi nouă... şi bucuria ceam mai mare: vecinul mi-a dat o găleată cu struguri pentru acasă - ca răsplată pentrumunca mea ! 
Bucătăria ... a fost un picuţ aglomerată: am mâncat cu toţii, apoi mami a vrut să vadă câteva fotografii - cu o nepoată, aflată tare departe de noi, ce a terminat facultatea de medicină ! - şi a stat lângă mine la leptop, pentru facebook...
Sunt îmbrăcată ... încă aşa cum am fost pe afară... 
Am făcut ... focul azi dimineaţă -  a fost prea frig !
Aştept ... ziua de mâine ca să încerc să termin de spart lemnele - de fapt le-am spart pe toate cele cumpărate acum ceva timp, le-am aşezat în atelierul lui ticuţu, dar mai am nişte buturugi rămase mai de mult şi sunt cam greu de spart, au noduri şi unele sunt aţoase, dificile... apoi o să înapoiez uneltele primite: barosul, penele şi toporul ! 
Puiu ... este tot pe terasă cu dormitorul - descopăr că încă îi place aşa cum este acum pe afară ! sărăcuţul cât de cald i-o fi fost pe canicula verii !!! ziua n-o slăbeşte din ochi pe mami, o controlează tot timpul ca să descopere ce are prin buzunare de mâncat...       
Am săpat ... pământul în faţa atelierului lui ticuţu, am făcut brazde, am udat bine şi apoi mami a pus usturoiul...
... ne-a mai rămas usturoi deci o să trebuiască să mai sap şi în altă zonă a grădinii pentru alte brazde...
Am ales:  un filmuleţ simpatic cu o invenţie japoneză: 

10 comentarii:

  1. :) am inteles ca se culeg greu strugurii! Cum fu pentru tine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      culegerea strugurilor la vie a fost o experienţă interesantă ! via era legată de sârmă, am folosit o foarfecă şi, uneori, desfăceam şi legăturile viţei pentru că erau acolo adunaţi mulţi struguri ! nu este uşoară activitatea pentru că trebuia să mergi aplecat de spate, de la o viţă la alta ! unii au avut scăunel pe care îl purtau cu ei pe rândul de viţe !
      în viaţă treci prin experienţe atât de variate ! am bifat-o şi pe asta !!!
      pupic !

      Ștergere
  2. Imi plac strugurii tare mult! Dar nu sunt amatoare de must sau vin! :)
    Weekend placut! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      strugurii sunt tare dulci - a fost caniculă toată vara... iar must am reuşit să bem de trei ori în această toamnă ! mustul este bun pentru organism !
      şi eu îţi doresc, cu drag, o seară cât mai plăcută !
      pupic !

      Ștergere
  3. Destul de grea munca la cules de struguri - din cate am inteles, dar faina, intr-un fel. Mie-mi plac tare mult strugurii! Ii "devorez" - dar numai daca sunt dulci. :)

    Avem si noi o vita (anason, parca le zice strugurilor) - mica - si trebuie culesi cat de curand... Eu n-am cules niciodata - cred ca n-ar fi rau sa-mi fac rost de o noua experienta.

    Frigul... Si aici e frig, dar e usor de facut cald in casa. Focul cu lemne are farmec dar... cat de greu se obtine.

    Imi imaginez destul de usor cum umbla Puiu dupa mamicuta ta. :) Asa faceau si ai nostri (asa face si micuta pe care o avem la noi din cand in cand): umbla cu botucul pe sus, adulmecand si dand usor din codita. :) Delicios! :)

    Iti doresc sa ai un weekend frumos, sa ai spor in tot ce ai de facut. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, eu zic că ar fi bine să încerci această experienţă - e frumos la vie că nu eşti singur ! eu nu prea am cunoscut pe cei din jur dar adunam strugurii, îi puneam în găleată, apoi în sacul pregătit dinainte şi ascultam ce povestec cei din jurul meu !
      da, am făcut focul deja de câteva ori ! e plăcut în casă acum !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      pupic şi să ai o seară cât mai plăcută !

      Ștergere
  4. Ce fain! (video) :) Scrisul o fi holograma? :) Nu m-am prins. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am înţeles prea bine cum realizează dar mi-a plăcut !!!

      Ștergere
  5. super, chiar nu am fost de mult la cules de struguri!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, este o experienţă bine de bifat !
      pupic !

      Ștergere